Loading Map....

Дата/час
07/09/2019
17:00 - 18:00

Място
Градска художествена галерия – Созопол
ул. "Кирил и Методий" 78
Созопол

Категория


Аполония 2019: Дончо Папазов. "Невъзможният път"

Издателство „Вакон“ и Дончо Папазов представят „Невъзможният път“

С това романтично име е кръстен маршрутът, преминаващ на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийски и Тихия океан. Малцина са моряците, които са се осмелили да мечтаят за него, а още по-малко са тези, които са дръзвали да го изминат.

През 1988  Дончо Папазов тръгва с дървената яхта Тивия по Невъзможния път, на юг от ревящите четиридесет градуса южна ширина, където ветровете и вълните са чудовищни, през полярната зима, сам и без нито една спирка. Тринайсетметровата Тивия претърпява две преобръщания. Двигателят на яхтата се поврежда още в началото на пътуването, така че Дончо плава, като разчита единствено на вятъра, платната и уменията си… Студ, всепроникваща влага, самота, мрак… и постоянната битка с прииждащите вълни. Това е ежедневието на мореплавателя през близо шестте месеца и 19-те хиляди морски мили на тази околосветска обиколка. Но губи ли той присъствие на духа? Нито за миг.

 

…Двадесет години чакам този ден. Двадесет години се готвя за него. Нос Хорн не е само точката Хорн. Той е мъката и дързостта на всички океани пред него. Огромният път около Земята, затворен, изстрадан в опасности. За Хорн мечтаех, когато в България нямаше и помен от експедиции.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Дончо Папазов