Loading Map....

Дата/час
29/01/2015
18:30 - 20:00

Място
Greenwich Book Center
бул. Витоша №37
София

Категория


Баският писател Бернардо Ачага в България

Бернардо Ачага е сред най-известните представители на баската литература. Роден през 1951 година, бъдещият автор следва първоначално икономика в Билбао, а по-късно и философия в Барселона. Работи като банков служител, книготърговец и учител по баски, официалният език на баското малцинство в Испания. От началото на 1980-те години се посвещава изцяло на писането. Със своите романи, стихове, детски книги и текстове за група „Banda Pott“ Ачага спечелва голяма популярност в родината си.

Романът „Обабакоак” е награден с най-високите отличия за художествена литература на Испания, сред които и „Националната награда за литература” с награден фонд 20 хиляди евро. Преведен е на над 30 езика.
След „Синът на акордеониста”, издаден от изд.Панорама през 2009г. „Обабакоак” е втората книга на Бернардо Ачага на български език. В нея той е събрал множество кратки и по-дълги разкази, обединени около фиктивното баско селище Обаба, където живее едно твърде шарено общество от разбойници, интелектуалци, пастири, идиоти и същества, създадени на основата на суеверни и митологични истории. Ачага свързва различните разкази по брилянтен начин, обединявайки ги в едно общо звено, наречено „Хора и неща от Обаба”, както би следвало да се преведе заглавието на книгата.

Бернардо Ачага е в България по покана на Институт Сервантес – София