Loading Map....

Дата/час
30/09/2021 - 13/10/2021
18:00 - 21:00

Място
Клуб на фоторепортерите „Бохема“
бул. "Дондуков" 1
София

Категория


Бели петна - изложба и литературен хайку дебют
Бохема – клуб галерия на фоторепортера
и
Издателство Ерго
Ви канят
на суми-е изложба и представяне на дебютната, изящно илюстрирана хайку и хайбун книга „Бели петна“ на Венелина Петкова, член на Български хайку съюз и един от основателите на гендай хайку кръг „Шукан“. С участието на автора и любезното съдействие на издателство Ерго и Бохема – галерия-клуб на фоторепортерите, София (подлеза на Министерски съвет и Президентството до Стара Сердика. Изложбата може да посетите между 30 септември (откриване в 18 часа) и 13 октомври 2021 (закриване).
Една невероятна поетична книга, родена на кръстопътя на далекоизточното светоусещане и ежедневието на едно съвременно българско момиче! Пресечна точка, на която талантливото перо и четка с туш на Венелина Петкова раждат десетки хайку, калиграфии и хайбуни, правещи осезаеми границите на феноменалния свят, но излизащи извън него, за да ни отведат в една свръхреалност, позната на Изток като Пустота …
Зорница Харизанова, секретар на Български хайку съюз
*******************
Венелина Петкова умее с един щрих с четка или слово да събужда светове, да намира място на дрипите, откъснали се от живота й, „сред другите бързо прелитащи облаци“. В стиховете й „изтрили всички думи“, може да се чуе „звукът на разтопен сняг“ и да се видят „следи на птици в небето“.
Антоанета Николова, доц. д-р. по източна философия в ЮЗУ
*******************
Нейните рисунки с туш (сумие) и човечността й се сливат по великолепен начин. Радват и релаксират сетивата. Поплувайте в нейния свят от туш!
Сенсей Мичико Имаи, майстор по японска калиграфия
*******************
По-лесно е да пишеш за другите, по-трудно – да пишеш за себе си, макар че тези други са твоето собствено огледало…
Книгата съдържа 50 авторски рисунки с туш и източна четка (суми-е), поезия и кратка проза – повлияна от източните форми хайку, хайбун и дзуйхитцу (стил, в който Сей Шонагон е писала своите „Записки под възглавката“), както и ръчно изписани заглавия с туш. В нея централно място заема моят литературен и духовен задочен разговор с Далечния Изток.
Венелина Петкова