Loading Map....

Дата/час
18/05/2015
16:00 - 20:00

Място
Нова конферентна зала на СУ
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


„Бума на латиноамериканската литература“ и среща с испанския писател Франсиско Ферер Лери

В рамките на Дни на испаноезичната култура в СУ Катедра „Испанистика и португалистика“ на Софийския университет, заедно с Институт „Сервантес“ София, представят „Бума на латиноамериканската литература“ – публична лекция на д-р Рикардо Сумалавия. От 16:00 часа Испаноезичния център, СУ (Северно крило, трети етаж). Работен език: Испански език

От 18:00 часа е срещата с Франсиско Ферер Лерин в Нова конферентна зала, СУ (Северно крило, втори етаж). Работен език: Испански език (с осигурен превод на бългански език).
Д-р Рикардо Сумалавия е перуанският писател. Роден е през 1968 г. Завършва магистърската си степен по латиноамериканска литература в Националния университет Сан Маркос в Лима. Бил е лектор по испански език в Южна Корея. При завръщането си в Перу работи в Католическия университет. Координира издаването на поредицата Underwood, издавана с цел да бъдат насърчавани младите перуански писатели. Основател и съавтор е на арт-списанието “Nudos“, което излиза в Бордо, Франция, където получава докторската си степен и пребивава понастоящем. Автор е на три сборника с разкази и два романа.
Студенти от специалността Испанска филология ще прочетат стихове на Франсиско Ферер Лерин в превод на поетесата Рада Панчовска. Ферер Лерин е роден в Барселона през 1942 г. Публикува първите си книги още в началото на 60-те години. От тогава до днес е публикувал шест стихосбирки, два романа, четири сборника с разкази и няколко преводни книги от френски език. Сътрудничи на „Ел Паис“, „Ла Вангуардия“ и други вестници и списания. Носител е на редица литературни награди. Заедно с това, Ферер Лерин е уважаван в научните среди орнитолог.
Културният център на СУ е партньор на катедра „Испанистика и португалистика“ при осъществяването на събития в рамките на Дни на испаноезичната култура в СУ.