Loading Map....

Дата/час
15/02/2018
18:30 - 20:00

Място
Книжарница „Сиела”, Варна
бул. "Сливница" 2, Фестивален и конгресен център
Варна

Категория


Чилийска литература : Пабло Неруда : Literatura de Chile

Младежка фондация „Аморфа“ и Кафене „My Café“ заедно с издателство „Колибри“ представят третото издание на дискусионната поредица „Вълноломни разговори : Литература“:

ЧИЛИЙСКА ЛИТЕРАТУРА : Пабло Неруда : Literatura de Chile

Гост-водещи:
Юлия Петкова – редактор и връзки с обществеността, издателство „Колибри“
Даниел Монтильо – чилийски предприемач, който живее в България със съпруга си българка и трите им дъщери
Елена Моренза Лабрадор – преподавател по испаноезична литература и испански език в IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна
Език: български и испански. Преводач по време на събитието: Теодора Младенова. Вход свободен.

ЧИЛИЙСКА ЛИТЕРАТУРА: Пабло Неруда и мястото на неговата поезия в чилийската и испаноезичната литература, чилийската култура и сърцата на читателите по цял свят. Ще се опитаме да изградим жив образ на Неруда като поет, дипломат, чилиец и космополит, нобелов лауреат и харизматична личност. Ще разровим пластовете на чилийската култура, за да разберем повече за вдъхновителите на неговите идеи и текстове. Ще говорим за мястото на поезията на Неруда в канона на испаноезичната литература, за особеностите на неговия език и изразни средства, и за литературните влияния, с които се свързва името му.

„Поезия“ на Пабло Неруда е двуезично издание, което излезе от печат по-рано този месец. Преводач от испански език е Никола Инджов. Издателството е Colibri. Ще прочетем произведения от стихосбирка на български и испански език.

За автора:
Пабло Неруда (1904 – 1973) е псевдонимът на Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто – поет, писател, дипломат, сенатор, кандидат за президент на своята страна, Чили; фамилното име от псевдонима му е в чест на чешкия поет Ян Неруда. Пабло Неруда е смятан за един от най-видните и влиятелни творци на своя век; „най-великият поет на ХХ век на всички езици“ според думите на Габриел Гарсия Маркес. Сред многобройните му отличия изпъкват Нобеловата награда за литература за 1971 г. и званието „доктор хонорис кауза“ от Оксфордския университет.

***
„Вълноломни разговори : Литература“ – литературната линия в поредицата дискусии Вълноломни разговори | Breakwater Talks на Младежка фондация „Аморфа“ и партньори. Поставя акцент върху представената литература като изразител на характерни културни разбирания и ценности, в това число и върху оригиналния език на произведението.

Breakwater Talks: Български (bulgare) English Español Français 日本語 (japonais/японски) 한국어 (coréen/корейски) Русский (russe/руски) Português (portugais /португалски)