Loading Map....

Дата/час
27/04/2022
16:30 - 18:00

Място
Книжарницата на корпус 1, НБУ
ул. "Монтевидео" № 21
София

Категория


Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Емили Л.“ от Маргьорит Дюрас

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на тема „Разговор за „Емили Л.“ от Маргьорит Дюрас в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д-р Морис Фадел.


„Емили Л.“, едно от късните произведения на Маргьорит Дюрас („Хирошима, моя любов“, „Любовникът“), е разказ за любовта, писането и самотата да обичаш и да пишеш, изкуството и самотата в любовта.

Един мъж и една жена седят в крайбрежно кафене на малкото пристанище Кийбьоф, точно срещу Хавър, и прекарват времето си, наблюдавайки останалите посетители, минувачите, играта на слънчевата светлина с вълните. Жената (може би самата Дюрас) разкрива пред мъжа, когото тя вече не обича – или обича?, страстта си към него – както и своето намерение да превърне тяхната история в роман.

Случайно забелязват на бара двама самотници като тях, пристигнали с яхтата си от остров Уайт – Капитана и неговата красива някога, а сега съсипана от алкохола спътница. Двата френски гласа се смесват с английските и така неусетно невъзможната, несподелена любов на френската двойка се превръща във фон за трагичната история на англичаните. А читателят на свой ред започва да мечтае за тази, която някога са назовали Емили Л. – жената на безумната любов, повелителката на стихотворенията и моретата.

***

През месец април книгата се продава с 10% отстъпка.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;