Loading Map....

Дата/час
28/10/2020
16:30 - 17:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Кръстникът“ от Марио Пузо

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на тема „Разговор за „Кръстникът“ от Марио Пузо“ на 28. октомври 2020 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

 

Модератори са проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д-р Морис Фадел, а специален дискутант е гл. ас. д-р Димитър Гюдуров.

През 1969 г. се ражда една легенда…Появата на „Кръстникът“ бележи началото на нова ера в популярната култура и изкуство. Историята на Вито Корлеоне е обречена на безсмъртие – историята на неговия произход и на традициите, които семейството му следва, на цялата палитра от пленителни антигерои, корумпирани полицаи, безскрупулни врагове и политически машинации, задвижвани от смазания с кръв механизъм на организираната престъпност; историята на неговия най-малък син, Майкъл, който стремително се изкачва до върха, докато постепенно погубва душата си; историята, в която като огледален образ виждаме всички аспекти на човешкото – от непрогледния мрак до заслепяващата светлина. С изплитането на мащабната и вкоренена в самото сърце на Америка интрига Марио Пузо създава митология със собствени правила и граници, която напуска пределите на художествената измислица и се настанява в колективното съзнание на читатели и зрители от цял свят „Кръстникът“ е притча, вдъхновена от реалността, която се превръща в непреходен символ на сблъсъка между покварата и честта, смирението и властолюбието, грехопадението и изкуплението. „Кръстникът“ е литературно предложение, на което не можете да откажете.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

С медийната подкрепа на Аз чета;