Loading Map....

Дата/час
16/09/2017
10:00 - 20:00

Място
Алея на книгата – София 2017
Пешеходна зона на бул. "Витоша"
София

Категория


Ден пети на „Алея на книгата“ – София 2017

10:00 Литературен кът

„Мъничко рими за дечица любими“ от Виктор Мухарски

Изданието е насочено към всички малчугани, както и към техните родители, които обичат да четат. Интересното при тази книга е, че тя е съставена от две части – стихчета и рисунки за оцветяване, като илюстрациите са дело на младия български художник Радослав Соколовски. Стихчетата обхващат различни тематики, някои от които са на еко вълна. По един забавен и приятен начин, тази книга едновременно учи децата и освен това им помага с решаването на някои житейски проблеми от най-ранна възраст.

Представят издателствата „Лавици“

 

11:00 Литературен кът

Софийски международен литературен фестивал те кани на Cosplay бал

Маскирай се като любимия си литературен или комикс герой и ела да се забавляваме заедно. Няма възрастови ограничения. Можете да се костюмирате цялото семейство и така да получите специалната ни „семейна награда“. Ще има конкурс с награди за най-интересните и сполучливи представяния. Подготвили сме и томбола с допълнителни награди. Тази година Софийски международен литературен фестивал ще представи съвременна европейска литература от страните от Вишеградската четворка и България.

Представя екипът на Софийски международен литературен фестивал

 

12:00 Литературен кът

Нарисувай „Кой светна луната?“

Ще прочетем на децата откъси от книгата „Кой светна луната?“ и ще изиграем няколко игри от книгата заедно. Ще разкажем как се създават илюстрациите като кратка лекция по темата. След това ще дадем задача на децата да измислят и нарисуват своя версия за това „Кой светна луната?“ в една илюстрация. За по-малките участници ще има картинки за оцветяване.

Представя издателство „ТАТ Криейтив“

 

13:00 Литературен кът

На училище с „Анубис“ и „Булвест 2000“

С участието на детската вокална група „Средногорски звън“ – Челопеч, Йоана Мирчева и Боби Мирчев. Елате заедно с „Анубис“  и „Булвест 2000“ да пътуваме във вълшебния детски свят. Да рисуваме, да четем,  да пеем! 

Представят издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“

 

15:00 Литературен кът

Лекцията „Въображението – основен витамин за четенето и паметта“

Защо въображението е по-важно от знанието? Защо едни хора четат бързо, а други не? Наистина ли вярвате, че паметта ни е ограничена? Как новите технологии променят четенето, мисленето и паметта ни? Има ли шанс децата ни да заобичат книгите и ученето?

Представя Анастасия Димитрова

 

16:00 Литературен кът

„Патилата на метлата“ на Джулия Доналдсън

„Патилата на метлата“ е третата книга на британската детска писателка Джулия Доналдсън, с героите на които ще се запознаят малките български читатели. Илюстрациите към книгата са отново на  Аксел Шефлър. Със специалното участие на преводача Мария Донева.

Представя издателство „Жанет 45“

 

17:00 Шатра № 16

Среща с автограф с Вангел Имреоров, и представяне на новата му стихосбирка „Напускане на спомена“

„Напускане на спомена“ е пътешествие от черното към бялото. Фрагменти от вътрешни реакции, които не са нагласени за продан или харесване. Невинни чувства, едва оцелели, но запазили равновесие в трезвата болка на паметта, преди тя да е отместена от нова среща със светлината. Между двете крайности шепти сива и градска дзен самота, попълват се дневници, слуша се музика, пътува се с влак или автобус, наблюдава се неспирен дъжд, часовниците губят власт и човек изоставя себе си, за да се върне.

Представя издателство „Жанет 45“

 

17,00ч Шатра №14

Среща с автограф с Васил Стефанов – Слона, автор на „Клубът на гъсоците“ и „Ей тези тук“ – два сборника с разкази

Читателят неусетно е въвлечен в свят, в който красивото е повече от грозното, доброто – повече от злото, а над всичко е любовта, без която пребиваването ни на тази земя би било безсмислено съществуване. Авторът  ненатрапчиво и естествено преплита смеха и тъгата, в неговата вселена иронията е добронамерена и благородно щадяща, а болката – избистрена и светла.

Представя издателство „Унискорп“

 

18:00 Литературен кът

Закриващ концерт на кампанията „Прозорец към родината“

Извън пределите на страната ни има над 200 училища, които съхраняват българския дух и писменост. Повече от 20 000 са българчета в чужбина, които изучават родния език. За да подпомогне обучението на българските деца от І до VІІ клас, които живеят извън страната, Българска национална телевизия започва кампанията „Прозорец към родината“ за набиране на учебници и учебни помагала за тези деца. На Алея на книгата, в партньорство с Асоциация „Българска книга“ ще се състои и закриващия за кампанията концерт. Очакват ви много изненади!

Представят БНТ и АБК