Loading Map....

Дата/час
01/04/2017
16:00 - 17:00

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Детски книги от България: Съвременни писатели и художници

Националният център за книгата към НДК представя втория каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ („Children`s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists”) в Литературен клуб „Перото“. Изданието цели да подпомага развитието на българската детска литература и илюстрация за деца. Каталогът следва линията, заложена в първия каталог и се стреми да покаже пред чужда публика (литературни агенти, чужди издателства и други организации), че в България детската литература се развива активно.

„Каталогът ще бъде представен на Панаира в Болоня през 2017 г., както и на други форуми за популяризиране на българската литература. Забележителното в този проект е, че представя равностойно творческия труд на писателите, както и този на илюстраторите”, отбелязва изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Изданието е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а художественото оформление на корицата и книгата е на Дамян Дамянов. Валентина Стоева от фондация „Детски книги” и екипът на Национален център за книгата с ръководител Михаела Петрова, са съставители на каталога.

Заглавията, подбрани във второто издание, са разнообразни, но разглеждат универсални теми. Богат е и стилът на илюстрациите, а четивата са подходящи за различни възрастови групи.

„Children`s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists” е разделен на 4 части: раздел „Книги от български писатели“ съдържа 20 книги и 3 поредици с по 3 книги всяка, разделени в 5 възрастови категории; раздел „Книги от чужди писатели, илюстрирани от български художници“ съдържа 4 книги с илюстрации, превръщащи българските издания в интересни образци за работата на българските творци; раздел „Минало и бъдеще“ представя проекти, показващи традициите в детско-юношеската литература и илюстрация, както и новаторски проекти, които заслужават специално внимание – в тази секция своето място намират 4 издания, сред които сериозните изследвания на Антон Стайков върху традицията в българския комикс и върху българския буквар (в съавторство със Свобода Цекова); раздел „Художници“ по традиция дава възможност на чуждата публика да се запознае с художниците, илюстрирали книгите в каталога. По този начин позволява на българските илюстратори да покажат допълнителни образци от своята работа извън книгите, селектирани в трите предходни раздела на каталога.