Loading Map....

Дата/час
09/12/2021
16:30 - 18:00

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Дискусия около книгата „Краят на литературната автономия: 1946“

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ канят на дискусия около книгата на Пламен Дойнов „Краят на литературната автономия: 1946“ в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. д-р Морис Фадел с дискутанти проф. Пламен Дойнов, д.н., проф. Михаил Неделчев и доц. д-р Йордан Ефтимов.

Книгата разказва историята на 1946-а като година на избор. Фокусира се върху дилемите на зависимостта и свободата. Представя първите сцени на лирическо обожание на вожда Георги Димитров. Тълкува битките за надмощие в Съюза на българските писатели и инструментализирането му като подчинена организация на режима. Изследва пълзящото фаворизиране на социалистическия реализъм и тенденциите за литературно обслужване на държавната политика. Описва и осмисля преследването на свободата на словото и на нейни персонални носители – Кръстьо Пастухов, Трифон Кунев, Цвети Иванов, Петър Горянски, Иван Радославов, Иван Богданов и др., проявили се като лица на несъгласието. Реконструира опозиционната и алтернативна литературна публичност. Разказва разнопосочни истории, които, събрани в синхронния свят на 1946-а, я превръщат в пределна и прагова, но и в лична, човешка година.

***

По време на представянето книгата ще се продава с 10% отстъпка.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.