Map Unavailable

Дата/час
25/04/2024
18:30 - 20:00

Място
On the Rocks Bar
ул. Шести септември № 8
София

Категория


Дискусия „Стереотипи и очаквания към жените в литературата“
Дискусията „Стереотипи и очаквания към жените в литературата“ събира пет участнички, които ще нищят въпроса:
Съществува ли явлението „да пишеш като жена“?
Ще обсъдим:
→ Битуват ли клишета в литературата, създавана от жени?
→ Предразсъдъците към жените-писателки и нужно ли е да се борим с тях?
→„Новата вълна“ от дебютантки и смелостта им да говорят за травми, зависимости, сексуалност и различия.
→ Израстване на локалните теми в литературата.
***
Участници в дискусията:
Антония Антонова е създател на проекта за социална сатира и поезия „Вайръл стихове за секс и драма“. Заедно с творческата си партньорка в него – Цветелина Вътева, е автор на едноименната книга, по текстове, от която са създадени спектакълът „Самотата в съвременния човек/свят“ на режисьорката Веселка Кунчева и поетичната акция „Секс и драма“ в Театрална работилница „Сфумато“.
*
Виолета Радкова е управляващ директор на българо-американската фондация „Елизабет Костова“ – литературна организация с нестопанска цел, която подпомага професионалното развитие на писатели и преводачи, и насърчава междукултурния обмен. Виолета е съавтор на книжен подкаст и организатор на танцов флашмоб, с който осигурява безплатни психотерапевтични консултации на жени в нужда.
*
Евгения Динева пише поезия и проза на английски. Магистър е по Културна дипломация и Геополитика, завършва Индология. Има публикации в Oxford Poetry Library, The Hong Kong Review, Ethel и др. Чете поезия за Sarabande и Autumn House Press. „Животните нямат бащи“ (изд. „Скрибенс“, 2023) е дебютната й стихосбирка. Ръкописът й с поезия „Саул се дави“ предстои да излезе на испански език.
*
Паулина Георгиева е автор на романа „Симулацията“ (изд. „Книгомания“, 2022). Носителка е на голямата награда на V национален конкурс „Атанас Липчев“, както и на специалната награда на журито от конкурса „Кутия с неизпратени писма“ на българската културна общност в Атина. Стипендиант е на Фондация „Елизабет Костова“ от Созополските семинари 2023 г. Паулина е магистър по История към СУ.
***
Модератор на дискусията:
Гергана Панчева oт близо три години е основното действащо лице в Литературна агенция „София“, чиято цел е да работи за превода и издаването на българска литература в чужбина. Гергана е поет и преводач. Пише и публикува стихове от над 10 години, автор е на стихосбирката „След дланите“ (ИК „Жанет 45“, 2021).