Map Unavailable

Дата/час
23/04/2023
21:00 - 22:00

Място
Онлайн
Онлайн
София

Категория


Емине Садкъ гостува в Глаголницата
“Обичам идеята за човека–градина, човека–остров, човека–вселена. Отделеният, непринадлежащ на никакво събитие, на никаква интрига, в ничий календар, без часовник, без аларма човек. Човекът, който има достатъчно собствено място на този свят, сила, независимост и свобода, за да си построи и избира всеки ден САМ времето и пространството, в които иска да бъде. Така, мисля си, се гради вечността.”
Из интервю на Ина Иванова с Емине Садкъ за MediaCafe
Изведнъж се заговори за това момиче… Появи се „Керван за гарвани“ – в първата му „пънкарска“ дреха. Зашумя се. Дрехата се смени, корицата просветна. Зашумя се още повече.
Интересът към Емине Садкъ (от страна на хора, които четат избирателно и още по-избирателно говорят за литература) и нейния „керван…“ провокира и нашето желание да се срещнем с авторката. Благодарим й за изпращането на копие от книгата. Нямаме търпение да се разговорим.

Митко Новков за Емине Садкъ:
С Eмине Садкъ се запознах на 41-я Студентски литературен конкурс в Шумен и веднага ми направи впечатление с таланта си – и в разказването, и в поведението. На конкурса тя взе първа награда за проза – разказ за момичето Ада, написан с усет към езика, с хумор и въображение. Че Емине ги има всички тях в изобилие, личи от начина, по който се представя пред читателите на Портал „Култура“:
„Емине Садкъ, понякога ѝ викат Емида, а като прекали – ѝ викат такси. Положително-отрицателен герой от Исперих. Когато преди 22 години се появява на този свят, вместо да проплаче, се разсмива. Оттогава не се е спирала. Любимият ѝ цвят е музиката, а любимата ѝ музика са думите. Хобито ѝ е да бяга от отговорност и да отслабва умствено. Понякога се проявява и като зрял човек, но тази роля не ѝ се удава особено. Целта в живота ѝ е да съхрани аромата на българските железници и да я превърне в парфюм за ценители. Поради липса на информация за самата себе си, тя нае шизофренията си за този текст. Надявам се, да сме се справили добре“.
Източник:
http://kultura.bg/web/емине-садкъ-и-илюзиите-да-си-млад/

Емине Садкъ е родена в Дулово. Израства в Исперих. Завършва Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Следва „Връзки с обществеността“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Председателства Българския младежки форум във Велико Търново, към който създава „Лаборатория креативно общество“.
Но това са само първите редове от една неординарна биография…