Loading Map....

Дата/час
16/05/2024
18:30 - 20:00

Място
Младежки театър „Николай Бинев“
бул. "княз Александър Дондуков" 8
София

Категория


Емине Садкъ и „Керван за гарвани“ гостуват в София
В „Дома на думите“ на камерната сцена на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София се паркира един „Керван за гарвани“ – книга, посветена на бъдещето, което винаги идва.
„Мъж пътувал четиресет и шест години във времето, но никой не знае дали напред, или назад, защото живеел в Делиормана“, така започва тази книга, събрала историите на Тодоров, Горския, Мила, дядо Мухиттин, Бинназ и още цял керван свободни лудогорски електрони, с които ще попътуваме. А с тях и още два: Емине и Невена. Накъде? Ще видим. Навътре също е посока.
*
Елате в „Дома на думите“, за да отворим сетивата си за аромата на праскови, с който е пропит този роман. Пък все някой ден на лицата ни ще се изпише лято, канят организаторите
*
Познавате ли Емине Садкъ? Нищо чудно да сте я срещали на музикален фестивал, на пазар за зарзават, на Шуменската гара, на амстердамска улица или докато готви леща. Между всичките тези неща, през 2019 г. Емине печели голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, която се състои в издаване на книга. „Керван за гарвани“ излиза полуапокрифно, моментално прави впечатление и още по-внезапно изчезва от погледите – всички говорят за този роман, но трудно може да се купи от някъде, въпреки че през 2022 г. се появява и второ издание.
Изданието, което ще ни прави компания на 16 май в Младежкия театър, е редактирано и обновено, придружено с 11 черно-бели илюстрации от Екатерина-Мария Миткос. В него не сме се опитали да напудрим и полираме до блясък безобразно талантливото и лишено от поза писане на Емине. Напротив, това си остава един необуздан, пънкарски текст, „пътуване из дивашкото въображение“ на авторката. Само поизтупан от „досадните повторения, рошавите изречения и граматическия ужас“.
Чакаме ви заедно с Емине и Невена.