Map Unavailable

Дата/час
10/12/2020
18:00 - 19:00

Място
online
YouTube
YouTube

Категория


Естер Херитсен представя романа си "Жажда" онлайн
… в рамките на Софийския международен литературен фестивал, чието издание тази година се провежда изцяло онлайн. Срещата ще бъде излъчена на живо на страницата на фестивала
С участието на Естер Херитсен пряко от Амстердам.
Модератор: Катя Атанасова
Въздействащ и запомнящ се, „Жажда“ е роман за семейството, за чупливата обвивка на човека и за пукнатините в отношенията. За дъщерите и сенките на техните майки.
„Роман, който оголва липсите, изобличава позите, показва колко ранява самотата и колко сурово и безпощадно миналото винаги ни причаква по ръбовете на настоящето.“ (Снежана Янева, chetivo.bg)
При излизането си в Нидерландия през 2012 г. романът се продава в тираж от 200 000 екземпляра за първите шест месеца и е първата книга на Естер Херитсен, преведена на български.
За авторката:
Eстер Херитсен (1972) е нидерландска писателка, определяна като един от обещаващите литературни таланти на Нидерландия. Херитсен води популярна седмична колонка в телевизионния справочник VPRO, пише телевизионни и филмови сценарии. Неин е сценарият на „Инстинкт“ (2019), с който се открива Нидерландският национален филмов фестивал и който привлича сериозно внимание на международни филмови фестивали, а също така е и нидерландската кандидатура за „Оскар“ през 2019 г. Най-новият роман на Херитсен, „Завръщането“, излиза в края на октомври 2020 г. и дава всички признаци, че ще повтори и надскочи успеха на „Жажда“.
За преводачката:
Мария Енчева (1982) завършва немска филология в Софийския университет. Започва да се занимава с литературни преводи от нидерландски език през 2008 г. и девет години по-късно, през 2017 г., става носител на наградата за превод на художествена проза на Съюза на преводачите в България. Мария е българският глас на Стефан Брайс, Херман Кох, Хюс Кайер, Клуун, Арнон Грюнберг, Ане Франк, Йеспер Юл, Димитри Ферхюлст.