Map Unavailable

Дата/час
09/10/2021
11:00 - 12:30

Място
Градинка пред църквата „Св. Седмочисленици“
ул. „Граф Игнатиев“ 25
София

Категория


Фондация „Прочети София“ възстановява паметната плоча на Константин Константинов

Кратък Литературен маршрут за Константин Константинов и поставяне на паметната плоча на писателя и неговата сестра – художничката Донка Константинова

Водещ: Михаил Неделчев
Начална точка: ул. „Хан Аспарух“ 67
Крайна точка: градинка пред църквата „Св. Седмочисленици“
Музика: братя Владигерови
Вход свободен

 

За Литературния маршрут, посветен на Константин Константинов

На 09 октомври от 11:00 ч. от ул. „Хан Аспарух“ 67 ще започне краткият Литературен маршрут, посветен на творчеството на изтъкнатия български писател, есеист и преводач Константин Константинов (1890-1970). Там именно е бил и домът му за малък период. Маршрутът, воден от литературния историк проф. Михаил Неделчев, ще продължи към ул. „Иван Шишман“ 53, където е живял писателят и неговата сестра – художничката Донка Константинова. Именно на този адрес Фондация „Прочети София“ ще възстанови изчезналата преди години паметната плоча на двамата творци. Поставянето на новата плоча ще отбележат директорката на фондацията Тодора Радева и кметът на Район „Средец“ Трайчо Трайков. Литературният маршрут ще завърши в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“, където ще се четат текстове на Константин Константинов. Специално от Виена за събитието пристигат музикантите и внуци на Панчо Владигеров, братя Владигерови.

Да създава места на паметта, свързани с литературната история в столицата е една от основните каузи на фондация „Прочети София“. Освен поредицата Литературни маршрути, които Фондацията архивира и скоро ще бъдат достъпни в сайта на Литературните маршрути, миналата година тя възстанови и паметната плоча на Николай Лилиев.

За Константин Константинов 

Константин Константинов е роден в Сливен. Той е сред най-важните фигури в българския културен живот през първата половина на XX век. Завършил право в Софийския университет, той работи като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат. Директор на Радио „София“, председател на Съюза на българските писатели и на Института за преводна литература. Редактор е на сп. „Изкуство” и е носител на наградата „Добри Чинтулов“. Сътрудничи на списанията „Българска сбирка”, „Съвременна мисъл”, „Златорог”, „Изкуство и критика“ и др.; заедно с Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов издава сп. „Звено” (1914). Сред най-известните му творби са сборниците с разкази „Към близкия”, „Любов”, „Трета класа”, „Ден по ден”, „Седем часът заранта”, романите „Кръв” и „Сърцето в картонената кутия” (в съавторство със Св. Минков), пътеписите „По земята” и „Нашата земя хубава!”, мемоарна книга „Път през годините”, есеистичните сборници „Върхове” и „Празници”. Автор е и на произведения за деца. Константин Константинов е превеждал от руски и френски език. Негови произведения са издавани на френски, английски, немски, испански, италиански, руски, словенски, сръбски, японски.

За братя Владигерови

Александър Владигеров (тромпет, флюгелхорн) и Константин Владигеров (пиано, кларинет) пристигат специално от Виена за събитието. Музиката им следва традиция на фамилия Владигерови в нейното развитие, през три поколения. Имат концерти в Австрия, България, Белгия, Великобритания, Америка, Южна Африка, Германия, Италия, Канада, Люксембург, Русия, Израел, Швейцария, Унгария, Полша и Чехия.

________________

Извънредни обстоятелства промениха предварително планирания маршрут и разходката на Владимир Игнатов се налага да бъде отменена за другата година. На 09 октомври обаче водещ на своеобразната градска лекция ще бъде литературният историк проф. Михаил Неделчев.

________________

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

 

Поставянето на плочата се реализира с активната подкрепа на СО – Район „Средец“.