Map Unavailable

Дата/час
28/09/2019
18:00

Място
Кино „Метропол“
Петропавловска 43
Враца

Категория


Георги Тошев представя във Врацa книгата „Mamma Mia! Филмът. Продължението“

На 28 септември Георги Тошев ще посети Враца, за да представи феноменът АББА с книгата „Mamma Mia! Филмът. Продължението“ и документалният филм „АББА. Тяхната история“. Срещата започва от 18 ч. в салона на кино „Метропол“.

В книгата си Георги Тошев е категоричен, че музикантите от АББА могат да предизвикат възторг само с една снимка в социалната мрежа и кратък текст към нея. Всеки друг музикант, напуснал сцената преди десетилетия, можеше да мине незабелязано, особено днес в ерата на музикалното свръхпредлагане. Но не и групата, продала легално 400 милиона албума и произвела 19 хита, оглавили световните класации в продължение на 10 години. Група, която успя да превърне първите букви на малките си имена в световен бранд. Няма значение дали светът обича или не тяхната музика, но знае кои са АББА.

„При последната ми среща с Бени през май тази година в Стокхолм, той ми каза; „Знаеш ли музиката е необходимост, не амбиция. Всеки опит да се доказваш пред другите чрез нея е обречен!“. Респектиран съм от честността, с която AББА присъства в света на музиката. Те се събират от необходимост да създават песни, които ги изразяват през годините. Разделят се, когато тази необходимост ги напуска през 1982 г.. Отказват 1 милиард преди години, за да се съберат. Връщат се в студио преди няколко месеца от необходимост, за удоволствие, без амбиция. АББА са пример, че е важно да присъстваш честно в изкуството. И затова музиката им надживя стилове и моди!“, казва авторът на книгата Георги Тошев.

През 1999 г. АББА отказва 1 милиард долара, за да се събере за нов албум и 100 концерта. Агнета, Бьорн, Бени и Фрида се разделят неофициално в края на 1982 година. Последното им съвместно официално появяване като група е на 11 декември същата година в „Късното шоу“ на Би Би Си. Дават кратко интервю, шегуват се помежду си и изпълняват два свои хита, следва обща усмивка за пред камерата и край. Не се сбогуват с публиката си. Няма и официално изявление за раздяла. Няколко години АББА подхранва любопитството на феновете, че може би ще се върнат в звукозаписното студио за нов албум. Това не се случва до 2018-а, когато решават да запишат само две песни.

Част от тиража на книгата се предлага с диск – документален филм „АББА. Тяхната история“.

Филмът на журналиста Георги Тошев, оператора Румен Василев и режисьора на монтажa Явор Веселинов разказва невероятната история на най-популярната поп група на 70-те години АББА. След 400 милиона продадени копия и 19 хита, покорили световните класации, музиката на шведската четворка продължава да бъде сред най-слушаната в цял свят. Този филм ни среща с феномена АББА. Прожекцията във Враца започва от 18 ч. и се осъществява с любезното съдействие на кино „Метропол”. Входът е безплатен, с предварителна резервация на билет в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Събитието е част от официалната програма на фестивала „Враца – книжен град”, в рамките на който се провежда и книжен базар.