Map Unavailable

Дата/час
04/05/2023
19:00 - 20:30

Място
Галерия „Прегърни ме“
ул. Георги С. Раковски 63
София

Категория


Едно от най-вдъхновяващите имена сред българските преводачи е това на Иглика Василева, знак за най-високо качество на превода. Тя въвежда за първи път в литературната ни среда за поколения читатели и литератори забележителни автори и произведения като „Одисей“ на Джеймс Джойс, „Към фара“, „Собствена стая“, „Годините“, „Вълните“ и др. на Вирджиния Улф, „Александрийски квартет“ на Лорънс Дърел, „Дни образци“ на Майкъл Кънингам. Нейните преводи са се превърнали в еталон за талант, труд и професионализъм.
Безценен е и приносът й в развитието на поколения млади преводачи, за които Иглика Василева остава най-важният учител на сложното и самотно поле на превода.
За онова самозародило се желание да предаваш на собствения си език литературни произведения, които не просто да пълнят литературната среда, а развиват читателския диапазон, мислене и въображение. За това как се учиш да бъдеш безкомпромисен преводач и какви литературни истории „пишеш“ заедно с авторите, на които оставаш верен, ще научим лично от Иглика Василева.
Признанието към преводаческата роля на Иглика Василева е огромно, през годините наградите са множат, а всеки отдаден читател, който вземе в ръцете си неин автор, знае, че му предстои ярко литературно преживяване на български език.
Срещата с именитата преводачка е  в поредицата срещи „Прочити“ в галерия „Прегърни ме“.
Актьорът Иван Станчев ще прочете откъси от литературни произведения.
Програма „Четвъртък в Галерията – втори сезон“ се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.