Loading Map....

Дата/час
31/10/2017
16:00 - 18:00

Място
Галерия “Арт алея”
ул. Уилям Гладстон 51
София

Категория


„Илюстрацията за деца – между манифактурата и истинското изкуство

Какво трябва да представлява илюстрацията в детските книжки? Да бъде онагледяване на съдържанието на приказка или учебник, или провокация? Може ли детето да възприеме по-абстрактна рисунка или трябва да бъде конкретна? Важно ли е рисунката да е „красива” в един живописен смисъл или може да е и „по-грозна” от гледна точка на ренесансовата живопис, но красива от съвременен смисъл? Трябва ли още от тази възраст децата да бъдат възпитавани в съвременно изкуство? Патриотичните портрети на наши и чужди исторически дейци, царе и патриарси, могат ли да възпитат у децата „патриотични” чувства или по-скоро досада?

Това са част от въпросите, които искаме да дискутираме в рамките на изложбата на Любен Зидаров /на снимката/ към новото издание на издателство „Захарий Стоянов“ – „Николай Райнов Приказки“ – луксозен двутомник, библиофилско издание на български народни приказки и приказки от цял свят.

В нея участие са потвърдили досега изкуствоведът Филип Зидаров; художниците Тоня Горанова, Кирил Златков, Сотир Гелев, Пенко Гелев, Мила Янева – Табакова, Ясен Гюзелев; авторите Юлия Спиридонова – Юлка, Виктор Самуилов, Зорница Христова. Много се надяваме, че ще може да присъства и доайенът Любен Зидаров.

Всеки, който има отношение към този проблем, свързан с нашите деца, може да присъства и да вземе участие в дискусията, която се организира от сайта „въпреки.com” по проекта „Рефлексии” на Програма „Култура” на Дирекция „Култура” на Столична община в партньорство с галерия „Арт алея”.