Loading Map....

Дата/час
28/05/2015 - 11/06/2015
Цял ден

Място
betahaus Sofia
ул. Крум Попов 56-58
София

Категория


Изложба @beta #ДайНаКирилица

Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използва родната си кирилица, когато комуникира в дигиталното пространство, а и извън него. Не само в личната, но и в професионалната си кореспонденция, много българи поддържат употребата на т.нар. “шльокавица”, известна още и като “маймуница” – смесица от латински букви и цифри, посредством които изразяват мисълта си.

Чрез изложбата #ДайНаКирилица ще бъде показано визуалното превъзходство на кирилицата и ще се осмее “шльокавицата”. Целта е да бъде онагледена не само лесната и естествена четимост на български текст, написан на българска азбука, но и да покажем кирилицата и нейните букви като красиви и естетически форми, достойни за визуална адмирация.

За целта едни от най-добрите графични дизайнери – Николай Ванчев, творчески директор на Publicis Sofia, Евелина Георгиева-Браткова, Асен Петров и Иван Христов (Fontan2) ще представят серия от постери, чиито обект са реални примери от употребата на “шльокавица”, цитати от известни български литературни и музикални произведения, както и техни лични послания, които ще бъдат изобразени паралелно на 6liokavicтa и на кирилица.

#ДайНаКирилица е кампания на ASORI (http://www.asori.org/bg), в подкрепа на грамотното писане онлайн и ползването на кирилица – третата официална азбука на Европейския съюз, създадена от българи и използвана от над 300 000 000 души в света.

Кампанията се организира с подкрепата на BG-Mamma, Netinfo, Credo Bonum Foundation, Go guide, CSR Bulgaria, OLX.bg и Ротаракт клуб София-Средец.