Loading Map....

Дата/час
11/11/2017
17:00 - 19:00

Място
Софийска градска художествена галерия
ул. Ген. Гурко №1
София

Категория


Лекция на Ани Васева. Парадоксът на пърформанса

Фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary имат удоволствието да ви поканят на

Парадоксът на пърформaнса
Лекция на Ани Васева

част от

ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО – София 2017
100 години изкуство на действието
Живото изкуство между сценичното и реалното

Модератор: Вера Млечевска

 

Какво е пърформанс? На визуалните изкуства ли принадлежи? Може ли да има театрален пърформанс? А не-пърформативен театър? Кога и защо понятието се изпразва от съдържание? Тези въпроси са бомба със закъснител, заложени от самото формиране и история на понятието. Лекцията ще се заеме с произтичащите от тях противоречия, мистификации и чудесни абсурди.
Ани Васева

Ани Васева е режисьорка и теоретичка на театъра и танца. Съоснователка на „Метеор“. Сред нейните постановки са “Пътуване към ада“ (2017), “Убиецът и блудницата“ (2017), „Лъвкрафт“ (2016), „Тотална щета“ (2016), „Малдорор“ (2015), „Пиеса за теб“ (2014), „Фаетон: изверги“ (2013), „Всичкоядецът“ (2012), „Франкенщайн“ (2012), „Пиеса за умиране“ (2010), радиопиесата „Болен“ (2010) и др. Авторка е на пиеси, критически и теоретични текстове за танц и театър, публикувани в различни български и чуждестранни издания. През 2017 излиза книгата ѝ „Що е то съвременен танц?“ . Между визуалните ѝ проекти са „Още тук. На архипелага на метеорите“ (съвместно с Георги Шаров, Нощ на музеите Пловдив, 2015), „Горгони в депото или Апокалипсис сега“ (съкураторка с Моника Вакарелова и Боряна Росса, част от проекта „Другото око“ на Мария Василева, СГХГ, 2013), Power Fridge Points (съвместно с Наталия Тодорова и Ивана Ненчева, Tanzquartier Wien, 2011), „Войната на малките момиченца“ (съвместно с Иван Дончев и Боян Манчев, галерия „Васка Емануилова“, 2010), и др. Ръководи клас по актьорско майсторство в театрален колеж „Любен Гройс“, където преподава и история и теория на театъра, гост-лектор в НБУ.

„Въведение в съвременното изкуство“ е проект на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г. С подкрепата на Гьоте-Институт България
Партньор: Софийска Градска Художествена Галерия
Mедийни партньори: Жената днес, Капитал, Go Guide, Виж!, dnevnik.bg, Artnewscafé бюлетин