Map Unavailable

Дата/час
10/06/2022 - 11/06/2022
11:00 - 21:00

Място
Топлоцентрала, Южен парк
УПИ IX от кв. 1 на ъгъла на ул. "Петко Каравелов" и ул. „Емил Берсински“
София

Категория


Литературни срещи с гост Олга Токарчук
През юни започва най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“, наречена „Литературни срещи“, която ще се развива през цялата година.
Всяко издание ще включва участието на български и чуждестранни поети, писатели, визуални артисти, театрални режисьори, сценографи, учени, музиканти и др.
Всяка година през лятото ще бъде срещата и с почетния гост на програмата.
◃Първият почетен гост ще бъде носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. – полската писателка Олга Токарчук. Темите в нейното творчество са определящи за значима част от събитията през двата дни на „Литературните срещи“ през юни.
На 10 юни, след като през деня получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет, Олга Токарчук ще се срещне с българската публика от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“.
▾В писателски разговор Олга Токарчук и Георги Господинов ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в техния идеен и творчески свят, в различните авторски перспективи и мотивации. Срещата ще продължи с разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.
▿Вторият ден на „Литературните срещи“ на 11 юни ще бъде 7-часов литературен колаж от множество събития, организирани около идеята за среща на литературата, другите изкуства и науката. Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата, в които публиката ще е активен участник.
▴Съществена част от дейността на Фондация „Прочети София“ е посветена на връзката между литературата и другите изкуства, на това как можем да преживяваме литературата на живо и как могат да изглеждат литературните събития. Фондацията често избира значително по-пърформативен подход. Допълнителен акцент е, че различните тематични ракурси са свързани директно и с литературното творчество на Олга Токарчук.
🙏 Фондация „Прочети София“ изказва специална благодарност на писателя Георги Господинов, който лично помогна да се осъществи гостуването на Олга Токарчук.
> Българските издания на Олга Токарчук са публикувани от издателство ICU. В книжарниците може да намерите „Чудати разкази“, „Чувствителният разказвач“, „Изгубената душа“, „Правек и други времена“, „Карай плуга си през костите на мъртвите“, „Бегуни“ и „Гардеробът“.
Още от 2005 г. книгите ѝ са издавани от издателсвата „Весела Люцканова“, „Панорама плюс“, „Алтера“ и „Абагар“.
> Гостуването на Токарчук ще бъде и основен акцент в програмата на Полския институт в София за 2022 г.
ПРОГРАМА
10 юни 2022
▸Връчване на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на СУ „Св. Климент Охридски“ на Олга Токарчук
Място: Аула на СУ “Св. Климент Охридски”
Час: 11:00 – 12:00
Вход свободен
▸Среща с Олга Токарчук и Георги Господинов
Разговор с публиката
Водещ: Димитър Кенаров
Начален час: 19:00 ч.
Място: Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“
Вход свободен
❗ Събитието ще бъде със симултанен превод от полски език.
Заповядайте 15 минути по-рано, за да вземете слушалки
🗓 11 юни 2022
Отваряне на врати: 18:00 ч.
Билети: 15 лв.
Олга Токарчук ще получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на СУ „Св. Климент Охридски“
Вече със сигурност можем да ви споделим, че част от речта ѝ ще бъде откъс от новата ѝ книга, която излезе преди броени дни в Полша и е първата след получаването на Нобелова награда за литература!
На място писателката ще дава автографи след церемонията.
➟ Събитието започва от 11:00 в Аулата на Ректората.
Програмата на 11 юни включва още: ●дискусия, ●театрален пърформанс по текстове на Олга Токарчук, ●изложби, ●камерни литературни четения, ●бързи срещи, ●поетически видео триптих, ●парти, ●книжарница, ●литературен бар, ●тематични интерактивни зони.
Билет за всички събития от програмата
Всички събития от фестивала тук