Loading Map....

Дата/час
07/03/2019
18:00 - 19:30

Място
Гранд Хотел и СПА Приморец – Бургас
ул. "Княз Аександър Батенберг" 2
Бургас

Категория


Маргарита Петкова представя книгата "Тъй рече Виктор"

Една от най-обичаните и четени български поетеси Маргарита Петкова ще представи в Гранд Хотел и СПА Приморец най-новата си книга – „Тъй рече Виктор“. Литературната среща ще започне в 18:00 часа в конферентна зала „Ахело“. Входът е свободен.
— — —
„Тъй рече Виктор“ се ражда в социалната мрежа и се превръща в хит още преди да „се случи“ като книга и да излезе от печат. Хиляди очакват с нетърпение всеки нов стих за Виктор на голямата поетеса и аплодират публикациите. С множенето на творбите, публиката си пожелава книга за Виктор. Издателството е „Персей“. Премиерата е на 7 ноември 2018 г. в столицата.
„Тъй рече Виктор“ печели конкурс на Министерство на културата.
— — —
„Виктор пристигна внезапно и веднага почна да се пише сам. Това, разбира се, е метафора – аз траках по клавишите. Разбира се, няма и никаква мистика – който списва стихове, знае как става.“ – казва Маргарита Петкова за книгата. „Виктор си дойде със заглавията и архитектониката. В социалната мрежа стихотворения от десетина куплета никой не чете. Дори аз. Та Виктор избра вътрешните рими. Аз се съгласих. И тръгна като на шега. Тъй рече за това, тъй рече за онова – четири години в незнаен ден, в незнаен час на екрана на компютъра се появяваше поредното стихотворение. Направо на екрана. И направо пред читателите. 62 стихотворения.“ – продължава разказа си за Виктор тя. „После, също така внезапно, както дойде, Виктор взе, че си отиде. Пак без мистика и метафори. Просто знам, че повече няма да пиша така, дори и да искам. … И никога не знам какво е искал да каже авторът! Виктор беше ту отвеян, ту саркастичен, ту зъл, ту неприлично сантиментален, обаче винаги честен. Много ми е скъп, пустият му Виктор, затова го споделям в книга, може пък и вие да го харесате.“
— — —
Заповядайте – да се запознаете с Виктор и Маргарита Петкова – на 7 март (четвъртък) от 18:00 часа в конферента зала „Ахело“ в Гранд хотел и СПА Приморец. Книгата ще бъде представена от поета Симеон Аспарухов.
— — —
Маргарита Петкова е поет, преводач, публицист. Тя е сред грандамите на съвременната българска поезия. Определяна е като царицата на любовната и женска поезия – както и като скандална, откровена до крайност, предизвикателна. Нейни произведения са превеждани на почти всички европейски езици, включително норвежки и шведски. Тя е автор и на текстовете на над 200 популярни песни („Иване“ в изпълнение на Богдана Карадочева, „Балкански синдром“ в изпълнение на Тони Димитрова, „Болката отляво“ в изпълнение на Васил Найденов и много други) и няколко мюзикъла. Носител е на многобройни национални и международни награди, сред които са „Димчо Дебелянов“, „Изворът на Белоногата“, „Златна амфора“, „Носител на просветата 2016“. Удостоена е със значка „Златна книга“ за принос към развитието на българската култура от Съвета на европейската научна и културна общност. Носител на Голямата награда на първия международен поетичен конкурс „Лирични гласове” (София – 2012) и много други. Първите ѝ публикации са още от ученическа възраст. Първата ѝ книга „Дива къпина“ излиза през 1983 г. Следват многобройни други произведения, сред които са: „Окото на урагана“ (1996), „Втори балкон“ (2005), „Бермудски триъгълник“ (2006), „Хвърлен камък“ (2008), „Щастлива, лекомислена и слаба“ (2011), „Подсвирквайки – към Голгота“ (2012), „Абсурдни времена“ 1 и 2 част в съавторство с Добромир Банев (2013 и 2014 г.), „Болката отляво“ (2016 г.)