Loading Map....

Дата/час
27/05/2021
18:30 - 20:00

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Мира Добрева представя „Столетниците – благословия или орисия“

Водещ на събитието е Боряна Граматикова, а специално участие ще вземат Виктор Калев, проф. Огнян Герджиков, Мариана Векилска, Драгомир Драганов и 101-годишната баба Дора.

Баба Дора e родена в каруца, на път за болницата. Родът й е от село Хотница, в младините си е живяла в Павликени, а Мира Добрева я среща в дома ѝ в столичния квартал Младост. Може да я срещнете и Вие! Тя ще присъства на премиерата на книгата „Столетниците – благословия или орисия“! Тя е на 101 години и е 101-ят столетник, с когото се среща Мира покрай дългогодишната си рубрика в БНТ „Столетниците на България“, част от предаването „Отблизо с Мира“.

Популярният водещ и журналист Мира Добрева издаде в края на 2020 година първата си книга: „Столетниците – благословия или орисия“, която излезе с логото на издателство „Книгомания“ Само за няколко седмици книгата се превърна в бестселър и в едно от любимите четива на българина.

„Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект. Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории.

Мира Добрева превръща едно телевизионно начинание в един от най-успешните си проекти. Признава, че подборът кои истории да бъдат включени никак не е бил лек, но водещо за нея е да представи на читателите разнообразието в нагласите на всички тях какво е да си дълголетник. Като обща характеристика споменава, че по-голяма част от „героите“ в книгата са жени, почти всички са имали брак и нито един от тях не прекалява с храна, алкохол или други изкушения. Докато пише „Столетниците – благословия или орисия“ се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време.