Map Unavailable

Дата/час
27/02/2024
10:00 - 11:00

Място
online
Zoom
Zoom

Категория


„НБУ В ЦЕНТЪРа“ отбелязва 122 години от рождението на Джон Стайнбек

Книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“ продължава своята традиция за честване на годишнини на значими български и световни автори.

Джон Стайнбек ще бъде представен от Димитра Канева във видео, което ще се излъчи във фейсбук страницата на НБУ в ЦЕНТЪРа.

Американският писател Джон Стайнбек (27.02.1902-20.12.1968) остава в литературната история с неповторимия си, колкото реалистичен, толкова и изпълнен със символи, стил на писане. Чрез произведенията си, Стайнбек заявява позициите си относно социалните въпроси на своето време – книгите му ни въвеждат в несгодите и несправедливостите, пред които са изправени т.нар. обикновени хора. При все че действието в творбите му се развива в родния му щат Калифорния, с думите си, Стайнбек създава картина на общочовешките преживявания и морални дилеми, които и днес вълнуват читатели от цял свят.

През живота си Джон Стайнбек написва общо 33 книги, най-известните от които са ,,За мишките и хората“ (1937), ,,Гроздовете на гнева“ (1939) и ,,На изток от рая“ (1952). Авторът е носител на престижната американска награда за литература ,,Пулицър“, която печели през 1940 година за романа ,,Гроздовете на гнева“. През 1962 година, Стайнбек получава Нобеловата награда за литература – признание за значението на творчеството му в световен план.

Книги на Джон Стайнбек могат да бъдат закупени на място в книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“