Loading Map....

Дата/час
29/09/2017
18:00 - 19:30

Място
Клуб на дейците на културата
бул. България №43
Смолян

Категория


Николай Терзийски представя "Отлъчване" в Смолян

Романът „Отлъчване“ се връща в Смолян – мястото, от където започва историята на книгата и роден град на автора Николай Терзийски.

„Има две важни причини за тази среща. Моят живот е започнал от Смолян. И историята в книгата „Отлъчване“ започва от Смолян. Този град за мен е бил винаги символ на най-чистото обаяние на детството. Когато напуснах Смолян преди повече от 27 години, аз започнах да го сънувам. Дълги години не се бях връщал в този град и когато паметта започваше да изтрива постепенно – първо дребни детайли, а след това и цели пасажи от това мое детство, аз трябваше да си го доизмислям… Сякаш в този град бях оставил нещо. Нещо съкровено, невидимо, неописуемо. То ме дърпаше през всичките години и когато започнах да пиша първата си книга, това привличане се изля върху страниците ѝ. В тази книга са описани не конкретни неща за града и за Родопите. В нея се изля моето усещане за този град и за Родопите.“, разказва Терзийски.

Според автора „Отлъчване“ е роман на разкъсаните връзки и разбърканото като в смес за палачинки време. Роман, който започва с края на света. И пътува с векове назад, към началото. По време на това пътуване читателят е въвлечен в лабиринт от истории. Истории за древна любов, за раздели и смърт, за разминавания и грешки, за грехове и предателства; за самотата на единствените деца, за вглъбеността в миналото и за илюзиите на бъдещето, за отхвърлянето на обикновеното и търсенето на неповторимото, за оцеляването на духа във времето.