Loading Map....

Дата/час
24/09/2013
11:00 - 12:00

Място
Столична библиотека, Детско-юношески отдел
пл. „Петко Р. Славейков“ №4
София

Категория


Откриване на обновения кът за четене в детско-юношеския отдел на Столична библиотека

Стая за ранно детско развитие, предназначена за деца от 0 до 5 години, ще бъде открита на 24 септември от 11 ч. в детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Ремонтът и обзавеждането са осъществени с финансовата подкрепа на ИКЕА.

Проектът се нарича „Старт в четенето: Стая за ранно детско развитие (0 до 5г.)” и използва опита на водещи световни библиотеки и методическото ръководство на Гьоте институт България. Чрез него за първи път в България ще се приложи немския опит от програмата „Три крайъгълни камъка на четенето”.

Културата на четенето изисква лоби и ангажираност на известни личности и различни обществени и финансови институции. Целта на проекта е младите семейства да бъдат привлечени да прекарват част от свободното си време в библиотеката, да бъдат запознати със съвременните тенденции за ранно личностно развитие и изключителната роля на четенето в него.

Четенето и разбирането на информация има все по-нарастващо значение, а библиотеките стават стратегическо място за изпълнение на тези задачи и на новите политики на Европейския съюз по въпросите на грамотността.

Столична библиотека и ИКЕА вярват, че направата на детския кът в една от най-големите обществени библиотеки в страната ще даде старт на дълготраен проект за стимулиране на детското четене, който с времето може да се превърне в културен процес за столичани и пример за останалите библиотеки в България.