Loading Map....

Дата/час
18/03/2021
18:00 - 19:00

Място
online
Антон Оруш
София

Категория


Онлайн „среща“ на френскоезични автори за деня на Франкофонията

Онлайн представяне на творчеството на френскоезични автори организират Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и Клуб на Франкофонията – Враца, по повод 20 март – Международния ден на Франкофонията. Инициативата има за цел да популяризира тяхното творчество и изучаването на френския език в нашия град.

Предаването на живо ще се осъществява през фейсбук страницата на Регионална библиотека Враца

За да разкрием магията на езика и да покажем интересния стил на писане на тези автори – изтънчен, елегантен и красив, ще бъдат представени някои от известните, преведени на български, съвременни творци франкофони от различни държави.

Сред тях са носители на наградата „Гонкур“: Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Паскал Киняр, Жил Льороа, Жан-Пол Дюбоа, мароканката Лейла Слимани и белгийката Амели Нотомб – носител на наградата „Гонкур“ на лицеистите.

В списъка са и произведения на любимия ни френско-белгийски автор Ерик-Еманюел Шмит, академик, носител на десетки награди за драматургия и литература, член на журито на наградата „Гонкур“; френската писателка Катрин Панкол, известна с любовните си романи, Лоран Гунел, който пише за самоусъвършенстването, Марк Леви, Гийом Мюсо и много други.
Ще бъде включена и известната българска поетеса и преводачка Аксиния Михайлова, родена в с. Ракево и завършила Френската езикова гимназия във Враца. През 2014 г. става първият български творец, удостоен с най-голямата френска награда за поезия „Аполинер“ за сборника „Небе за изгубване“. Миналата година тя получи и престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Отново в издателство „Галимар“ всеки момент ще излезе третата ѝ поетична книга на френски език.

 

Първата международна франкофонска асоциация е създадена още през 1926 г. от писатели франкофони. Обхваща 88 държави и правителства, които споделят един език – френския (54 пълноправни членове, 7 асоциирани членове и 27 наблюдатели). Франкофоните в света са над 300 милиона. България се присъединява като пълноправен член към общността през 1993 г.