Loading Map....

Дата/час
28/04/2015 - 20/05/2015
Цял ден

Място
Склада
Г. Бенковски 11, ет. 4
София

Категория


"От автора до корицата" - изложба на Софийския международен литературен фестивал

„ОТ АВТОРА ДО КОРИЦАТА“ е сборна експозиция на Софийския международен литературен фестивал в „Склада“, която се открива официално на 28 април и продължава до 20 май.

Представянето на изложбите на Софийския международен литературен фестивал са повод да започнем разговор по важна тема, която ще бъде част от програмата ни занапред – за изкуството да се издават книги. За нуждата от внимание и професионализъм във всеки момент – от избора на автор и текст, през съществената работа на редактора и коректора до подходящото оформление – корица, хартия, шрифт. Затова, заедно с изложбите, ще можете да видите и подбрана селекция от книги, издадени в България, които са в най-добрата традиция на съвременния дизайн на книгата. Те са любезно предоставени от книжарница „Български книжици“, поясняват организаторите

Добрите примери за автори:

В продължение на три години фотографът Владислав Христов прави портрети на световноизвестни писатели, посетили България. Първата колекция от 22 фотографии е представена през 2013 г. под заглавието „Да откриеш остров“, а през 2014-а „Усмивката“ събра още 25 портрет. За своя проект Владислав Христов казва:

Всеки писател има чувствителност, непозната в книгите му, която разкрива само при общуване със своите читатели. Жестове, усмивки, притеснение, неща, които минават като мигове пред очите ни и ако никой не ги запечата в кадър, умират подобно несбъднати книги. Именно тези мигове съм се опитал да уловя при срещата ми с едни от най-големите имена на световната литература. Тези малки наглед детайли издават истинската природа на твореца отвъд думите му и го представят пред нас в цялата му пълнота и земност”.

Добрите примери за корици:

Специално за фокуса на фестивала през 2014-а – „Литература от Скандинавския север“ -художникът Рада Якова направи селекция на корици – образци на скандинавския дизайн на книгата.

Скандинавският дизайн се смята за един от най-напредналите, иновативни и различни. Възможно най-изчистен, уютен, спокоен, светъл. Скандинавският дизайн на книгите, разбира се, е в същата традиция на скандинавския дизайн вообще. Той обединява простотата на визуалния изказ, редуцираните цветове, наивните рисунки, минимализма, свеждането на образа до една линия или до точката, през която е разказан целия сюжет. Сякаш в тишината има повече звук, в белия лист – повече изображение. В по-малкото, повече!“, споделя Рада Якова.

Експозиционният дизайн е дело на архитекта Петър Захаринов.

Софийският международен литературен фестивал се организира от Асоциация “Българска книга“ и се провежда всяка година в края на ноември – началото на декември месец. Всяка година фестивалът има за фокус чуждестранна литература от различен регион и служи на целите за нейното популяризиране в страната. СМЛФ представя и съвременната българска литература в цялото й многообразие; създава възможност за срещи между читатели и автори както и между български автори и автори от други региони; активира връзките между всички, свързани с литературния процес – автори, издатели, преводачи, критици, илюстратори; организира множество събития, в които литературата се преплита с други изкуства – музика, кино, дизайн, изобразително изкуство.

Фестивалът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015-та година.