Loading Map....

Дата/час
23/05/2018 - 02/06/2018
18:30 - 20:00

Място
Галерия „Арт Алея”
ул. „Уилям Гладстон” 51 А
София

Категория


Откриване на изложбата "РазЛИСТи класиката!

„РазЛИСТи класиката!”

Избрани илюстрации от български художници към книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели”

 

С участието на: Любен Зидаров, Чавдар Николов, Мила Янева-Табакова, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Свобода Цекова, Милена Вълнарова, Юлиян Табаков

 

23 май – 2 юни

Галерия „Арт Алея”, ул. „Уилям Гладстон” 51 А

(откриване – 23 май, 18.30)

Доайенът на българското изкуство Любен Зидаров в партньорство с нобеловия лауреат Анатол Франс, а карикатуристът Чавдар Николов в разговор за нещата от живота с Джеймс Джойс и Вирджиния Улф!  Подобни диалози са възможни само в изкуството и изложбата „РазЛИСТи класиката! залага на срещите на съвременни български художници с някои от най-важните имена в европейската и световна литература от XIX и ХХ век. Както и на отзвука от тези срещи у децата от 5 до 16 години и техните родители, баби и дядовци.

Забележително е да проследиш как художничката Капка Кънева става съавтор на Марк Твен с помощта на ножица, хартия, лепило, светлина и сенки, а колежката й Мила Янева-Табакова пресъздава душевността на Мери Шели с акварел. Или как илюстрациите на Дамян Дамянов карат децата да летят към Бразилия с героите на Даниил  Хармс. Същото е и с творбите на Свобода Цекова, създадени по вдъхновение от Осип Манделщам, и с произведенията на Милена Вълнарова, предизвикани от „Бяла приказка” от Валери Петров. Или фантазиите на Юлиян Табаков по фантазиите на Е.Е. Къмингс!

Настоящата експозиция е част от проекта „РазЛИСТИ София!” на издателство „Лист”, реализиран по програма „Култура” на Столична община. Основната му насока е създаването и разширяването на визуалната култура на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на познанията за българското изкуство и световната литература на възрастните.