Loading Map....

Дата/час
08/02/2018
19:00 - 20:30

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Пабло Неруда: Поезията се ражда от болката

„Исках да стана поет, който може да обхване колкото се може повече… Исках да споя в едно човека, природата, страстите и събитията и всичко това да се развива напълно взаимносвързано.“ ПАБЛО НЕРУДА

В месеца на любовта и виното се събираме в знак на почит към творчеството на знаменития чилийски писател Пабло Неруда.

Испаноезичният носител на Нобелова награда е една от най-светлите фигури на световния литературен авангард. Мнозина смятат, че именно той е сред десетте най-големи поети на човечеството за всички времена!

„Ако нищо не може да ни спаси от смъртта, нека поне любовта ни спаси от живота.“

Луксозното двуезично издание с отбрани творби на Неруда е повод да открехнем сетивата си за „сиянието бяло“ на голямата поезия.

Андрес Сааведра, почетен консул на Чили, както и Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт Сервантес-София, ще четат за нас красивата поезия на Неруда.

„Всяко мое стихотворение се стреми да стане осезаем предмет, всяка моя поема се старае да бъде полезен инструмент в работата, всяка моя песен – знак за единение на пространството, където се събират всички пътища… вярвам, че дългът на поета ми повелява да се сродявам не само с розата и симетрията, с възторжената любов и безмерната печал, но и със суровите дела на хората, които направих част от своята поезия.“

Събитието се организира съвместно с Институт Сервантес.