Loading Map....

Дата/час
21/06/2024
19:00 - 20:30

Място
Народен театър „Иван Вазов“
ул. Дякон Игнатий 5
София

Категория


Пърформанс-четения на непоказвани досега български пиеси "Голямото чудовище"
Радиопиеса със сатиричен поглед към настоящето, в което технологиите и човешкото тяло се сливат. Въпросът, който пиесата задава е доколко сме зависими от машините и как живеем чрез тях.
Автор: Радослав Чичев
Режисьор: Стефани Христова
Асистент-режисьор: Теодора Войводова
Сценична среда и костюми: Сияна Пейчинова
Музика и саунд дизайн: Юлиян Стоичков
Видео: Елена Шопова
Участват: Кристина Топалова, Марин Джишев
Дизайн на визия: Андреа Попйорданова

️ Билети ТУК  на касите на Народен театър „Иван Вазов“ или тук
 „Голямото чудовище“ е радиопиеса с два персонажа. Човек и машина. Действието се развива в бъдеще, в което голяма част от хората живеят в скафандри, всеки поотделно, в космическото пространство. Системите, които ги захранват, са висши форми на изкуствен интелект. Човекът и машината са едно.
Пиесата е писана през 2024 г., и е част от проекта „Sci-fi Фолклор“, финансиран от НФК.
***
Радослав Чичев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски“ и работи в БНР като един от водещите на предаванията „Гласът на времето“ и „Аларма“ по програма „Христо Ботев“. Той е и един от авторите в подкаста „Градски детектив“. През месец март 2010 г. пиесата му „Колекционерката“ печели първа награда на конкурса за камерна пиеса „Славка Славова“ на „Театър 199“, а през 2011 г. излиза първата му стихосбирка „От прашинката на деня“, за която през 2012 г. е отличен с бронзов „Пегас“ на „Южна пролет“ в Хасково.
***
През този сезон, платформата за популяризация на съвременна драматургия и нови театрални практики ПроТекст ще представи пърформанс-четения на непоказвани досега български пиеси, селектирани от българския комитет към международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM `24.
Организатор на тринадесетото издание на платформата #ПроТекст е фондация „ЮРОДРАМ БГ“.
»»»» Официални партньори на ПроТекст 13 са:
ОСАИК „36 маймуни“, международната мрежа EURODRAM, Гьоте-институт България, Народен театър „Иван Вазов“, РЦСИ „Топлоцентрала“, Общински театър “Любомир Кабакчиев”, гр. Казанлък, Община Казанлък, Столична община и Министерство на културата.
ПроТекст 13 се реализира с финансовата подкрепа на Столична Община Програма „Култура“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Народен театър „Иван Вазов“
сцена „Апостол Карамитев“