Loading Map....

Дата/час
14/04/2017
20:00 - 23:00

Място
JAZZ-a
ул. Юрий Венелин 7
Стара Загора

Категория


Пърформанс на Доме Булфаро в Стара Загора

Доме Булфаро (1971) е поет, визуален артист и пърформър.

Уникален със своята творческа енергия, той е сред най-активните фигури в развитието на италианската поезия като пърформанс. Той е един от първите, които развиват и разпространяват така наречения метод „poetry therapy“ в Италия. По покана на Италианския културен институт е представял италианската поезия в Шотландия (2009 г.), Австралия (2012 г.) и Бразилия (2014 г.). Съучредител е на LIPS – Lega italiana poetry slam и е автор на книга за това поетическо движение в международен и национален мащаб Guida liquida al poetry slam (2016). Също така е основател и художествен директор на фестивала PoesiaPresente – един от най-важните фестивали за поезия в Северна Италия. Негови стихотворения са превеждани и публикувани в САЩ (Ossa, един цикъл преведен през 2006 от Кристофър Ариго) и в Обединеното кралство (3 Ictus, 2016) – стихотворения в превод на Кристина Вити.
На тази книга, издадена за пръв път от „Скалино“ през ноември 2016 на италиански език, е базиран и едноименният авторски спектакъл на Доме Булфаро Marcia film (2016) с режисьор Енрико Роверис, който досега е поставял на сцена всички текстове на автора.

Заглавие, което е някакъв филм.

Книга, която е един спектакъл.

Стихосбирка, която е кинематографична поредица от образи.
Всичко това и много друго е „Ходом филм“ на Доме Булфаро. Ако го разчетем по следите на Фелини и неговия „8 1/2“ Булфаро влиза в живота на един режисьор, който изведнъж се оказва засмукан от водовъртежа на своите творения, сред изгубени души, решили безспирно да вървят докато намерят своето жадувано място под слънцето.
Читателят (или зрителят) ще се окаже пред едно трагикомично представление на човешката лудост, където границата между реалност и фантазия е разделена между авансцена и сцена, между фикция и поезия, между дума и дума. Озовал се в една бездна сред насилени и пропилени съществунания, поетът, авторът ще може да се спаси и да спаси света, застрашен от този Ход, единствено ако прибегне до най-революционния жест от всички възможни – изборът да повери своето спасение на ненасилието.

Снимка на корицата: Барбара Коломбо