Loading Map....

Дата/час
03/11/2022 - 04/11/2022
18:30 - 20:00

Място
Столична библиотека
пл. "Славейков" 4
София

Категория


Петя Хайнрих - поет на месец ноември в Столична библиотека

Литературният клуб на Столична библиотека посреща една много любопитна и талантлива личност, която от доста години живее в Германия, но не се отказва, макар и от разстояние, да присъства на българската литературна сцена и то винаги с интересни и вдъхновяващи жестове.

Петя Хайнрих (1973, София) е поет, преводач от немски и литературен редактор, създател и двигател на легендарното списание НО ПОЕЗИЯ и на Литературно списание ТЕКСТИЛ (LST). Автор на книги с поезия, фрагменти, пътни бележки и поезия в проза, поредицата „Лимне“. Дала език на български на Архилох, Медея и Рилке. Колоездач, който говори с птици.

Акцент на представянето на Петя Хайнрих като поет на месец ноември в Столична библиотека ще бъде новата ѝ книга „Летни хитове“ (издателство „Жанет 45”, 2022) и това ще се случи с помощта на не по-малко нетрадиционния поет и преподавател в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов, както и на редактора Тома Марков.

„Летни хитове“ по никое време.

„Летни хитове“ през ноември.

Причината за лятото, както и за останалите сезони, е наклонът на земната ос, който е 23,5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Ако нямате друго обяснение за настроенията си и дори за цялата си мисловна система, отдайте всичко на наклона. Добре дошли в ноември – същината на лятото по никое време. Защото всичко, което е случило вчера, започва едва сега да има вкус, цвят, профил, смисъл, тоест – сладост. Всеки, който приключва с лятото преди листопада, е като човек, който приключва с удоволствието, преди самото удоволствие.

Заповядайте да почетем „Летни хитове“ за наклон.

Но освен това ще почетем и друга топла книга от Петя Хайнрих. „Лимне Х“ (издателство Аквариус, 2021) е последната книга от поредицата с поезия в проза, пътни бележки и фрагменти. Културно природна, просветено лирична. Лимне Х.