Loading Map....

Дата/час
18/05/2017
18:00 - 19:30

Място
Художествена галерия
ул. Св. св. Кирил и Методий 9
Казанлък

Категория


Поетична среща с Аксиния Михайлова в Казанлък

Представяне на стихосбирките „Разкопчаване на тялото“ 2011г. /ИК Жанет 45/ и „Смяна на огледалата“ 2015 г. /ИК Жанет 45/ от Аксиния Михайлова.

Аксиния Михайлова, поет и преводач, е родена на 13 април 1963 г.
Завършва френска езикова гимназия, ДБИ – специалност Научна информация, СУ „Св.Климент Охридски“ – Българска филология и втора специалност – френски език.
Автор на няколко поетични книги: „Тревите на съня“ (1994), „Луна в празен вагон“ (2004), „Три сезона“ (кратки форми, билингва, бълг./фр., 2005), „Най-ниската част на небето“ 2008, „Разкопчаване на тялото” 2011 и „Смяна на огледалата” 2015 г.

На български език в неин превод са се появили Жорж Батай, Жан Жьоне и почти всички френски сюрреалисти. Тя е един от преводачите и съставителите на двуезичната антология на франкофонското хайку „Сенки и светлини“, 2003 г. Представител за България в поетичното движение „Предмостие на Изток“, обединяващ поети от 11 страни от Средна и Източна Европа. Нейни стихове и преводи са публикувани във всички български периодични издания. Превеждана е на френски, румънски, словашки, сръбски и хърватски език, публикувани са в над 20 държави.

Носител на няколко литературни награди за поезия и превод, включително и „Магията любов” през 2011 г. в Казанлък. Съставител и преводач на антологии на съвременна литовска и латвийска поезия. Получила е най-високото отличие на Република Латвия „Рицар на ордена на трите звезди”. Има публикувани 2 книги с избрани стихотворения на словашки и арабскиезик. Член на Сдружение на български писатели, ПЕН клуб, Съюз на преводачите в България.
През 2014 г. получава наградата за поезия „Гийом Аполинер”, която се дава на френски или френскоезичен автор – за книгата „Небе за изгубване”. Книгата е издадена от едно от най-престижните френски и европейски издателства „Галимар“. Наградата е основана през 1941 г. и е наричана „Гонкур за поезия“, от 73 години за пръв път се дава на български автор.

Живее и работи в София.