Loading Map....

Дата/час
08/04/2022
17:00 - 18:30

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Представяне на албума „101 картини от България“ от архитект Белин Молов

Център за книгата и департамент „Архитектура“ представят албума „101 картини от България“ с автор архитект Белин Моллов в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Дискутанти на събитието са проф. д-р арх. Георги Георгиев, проф. Румяна Прешленова, арх. Белин Моллов.

Проф. Румяна Прешленова: Тази книга е плод на вдъхновение и отдаденост. Тя също така е резултат от щастливото съчетание между артистизъм и академизъм. Роди се от желанието на архитект Белин Моллов да покаже на широката публика някои от най-успешните си творби и готовността ни да го подкрепим в това начинание. От множеството рисунки, които той ни предостави, подбрахме онези, които пресъздават най-значимите места и обекти от България. Някои от тях са посветени на паметници на античната и средновековната история. Те представят пет от общо седемте обекта в днешна България, които са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Събрахме също изображения на местата, където са материализирани усилията на българската нация със собствени сили, но и с участието на международно известни австрийски, италиански, френски и чешки творци да навакса пропуснатото през вековете на чуждо владичество и да заживее като „Европа“.

Редом с тях са избрани знакови паметници, запазили националната памет за страдание, саможертва, подвиг и признателност. Не на последно място включихме и картини, които представят част от османското наследство, за да не се забрави. Кратките описания са полезно допълнение към художествено пресъздадените обекти, а виждането на твореца не конкурира професионалните фотографии. Биографичните бележки на най-често споменаваните архитекти представят личностите, чиито реализирани проекти са представени тук. Вярваме, че предлагаме на читателите един различен поглед към нашата история и култура. Книгата също така може да е скъп спомен от дома за българите в чужбина и покана да посетят отново България, която да преоткрият и обичат.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.