Loading Map....

Дата/час
20/01/2021
17:30 - 18:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на „Атеистичната политика в комунистическа България“

Център за книгата и департамент „История“ отправят покана за участие в представяне на първа част на сборника с документи „Атеистичната политика в комунистическа България“ със съставителство, предговор и бележки на доц. д-р Живко Лефтеров.

Модератор e проф. д-р Веселин Методиев, а дискутанти са доц. д-р Михаил Груев и проф. д-р Момчил Методиев.

„Атеистичната политика в комунистическа България“ е сборник с документи в три части, който разкрива идеологията и практиката на тоталитарния режим за социално инженерство в полето на вярата. Политиката на БКП „за изкореняване на религиозните суеверия и предразсъдъци, за атеистичното възпитание и внедряване на новите социалистически граждански ритуали“ е естествено насочена към най-интимните моменти от живота на човека. Реализирането ѝ в български условия е подчинено на общи за комунистическия блок тенденции, но има и своите особености, свързани с конфесионалната картина у нас. Оттук и главна цел на настоящото издание е да представи с документи методите и резултатите на тази политика в отделните окръзи/области на страната, различаващи се помежду си както по религиозната принадлежност на своето население, така и по дейността на окръжните партийни комитети, ръководствата на обществените организации и органите на местната власт.

 

Събитието ще се проведе в Zoom: Meeting ID: 897 5551 9275; Passcode: 546233

Ще откриете сборника в Електронния каталогhttps://bookshop.nbu.bg/bg/books/view/ateistichnata-politika-v-komunisticheska-bylgariq-chas на изданията на НБУ