Loading Map....

Дата/час
26/08/2019
18:00 - 19:30

Място
Зелен образователен център – Шабла
ул. „Равно поле“ №57А
Шабла

Категория


Представяне на българското издание на книгата „За Полша – с любов. Българските гласове на полската литература”  на Емил Басат

Книгата включва интервюта с 19 изтъкнати български литературоведи и преводачи на полска литература на български език: Димитрина Лау-Буковска, Благовеста Лингорска, Божко Божков, Магдалена Атанасова, Иван Вълев, проф. Боян Биолчев, Вера Деянова, Богдан Глишев, Антоанета Попова, Мира Костова, Лъчезар Селяшки, Силвия Борисова, проф. Галя Симеонова-Конах, проф. Калина Бахнева,
проф. Панайот Карагьозов, проф. Правда Спасова, проф. Маргрета Григорова,
Юлиян Божков и д-р Камен Рикев.

 

Емил Басат е литературен журналист и историк на превода. Завършил е българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“. От 40 години прави анкети с български преводачи и с чуждестранни българисти. Автор е на 6 книги – „Чешки триптих“ (в съавторство с Величко Тодоров), „Преводът – лица и маски“ – книга първа и втора, книга трета очаква своя издател, „Българо-унгарски двуглас“, „Словашките лица на българската литература“ (електронен вариант) и „За Полша – с любов“. Носител е на наградата на СПБ и фондация „Панагирик“ за цялостен принос в популяризирането на преводното дело в България. Ръководител е на секция „Теория, история и критика на превода“ на СПБ.

Книгата ще представят: Емил Басат, автор на книгата, и Ярослав Годун, директор на Полския институт в София.

Фотоизложба „Полски обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО“ 

от Полската туристическа организация

Полша предлага удивителни срещи с уникални исторически и природни богатства. Страната се слави с шестнадесет от близо хилядата забележителности, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Полша се гордее с историческите централни квартали на Краков и Торун, както и със Стария град на Варшава. Страната е привлекателна и със забележителните си природни обекти, градини и дървени църкви. 

Изложбата продължава до 20.09.2019.