Loading Map....

Дата/час
18/10/2021
17:00 - 18:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на „Детективи, разузнавачи, Студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“  от  Морис Фадел

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ канят на представяне на „Детективи, разузнавачи, Студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ от Морис Фадел в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Дискутанти са проф. Пламен Дойнов, д.н., проф. Михаил Неделчев и доц. д-р Йордан Ефтимов.

Защо убийството в знаменития роман на Агата Кристи става тъкмо в „Ориент експрес“? Защо Шерлок Холмс и Еркюл Поаро нямат интерес към секса? Криминалната литература „висока“ ли е, или „популярна“? Защо в Народна република България вместо криминална литература има шпионски романи? Защо шпионските романи в НРБ се наричат „криминални“? Монографията на Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, представя присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената война – западния и комунистическия. Освен това обаче тя засяга и тревожния въпрос защо толкова много хора вярват, че живеят в свят, където случващото се е привидност, зад която стоят тайни социални сценарии и договорки между кукловоди. Оказва се, че това преживяване, наричано „конспиративни теории“, се среща още през Студената война в социалистическия шпионски роман, маскиран като криминален.

Морис Фадел е доцент по теория на литературата в Нов български университет. Той е автор на книгите „Пол де Ман: опити с невъзможното“ (2002) и „Животното като литературна провокация: „анималистиката“ на Емилиян Станев“ (2010), както и на множество статии и рецензии в литературни медии и научни сборници. Ръководител е на департамент „Нова българистика“ на НБУ.

По време на събитието книгата ще се продава с 10% отстъпка.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

С медийната подкрепа на „Аз чета“