Map Unavailable

Дата/час
19/02/2022
11:00 - 12:30

Място
НБУ В ЦЕНТЪРа
ул. „Георги С. Раковски“ 191 Б
София

Категория


Представяне на детска книжка „Миюки, време е за сън“

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ представя детска книжка „Миюки, време е за сън“.

„Миюки, време е за сън“ на „Йо Йо книги за деца“ е чудесна приказка да се отложи с още малко времето за сън! Точно преди лягане въображението на малкото момиченце Миюки достига своя връх, както обичайно се случва при всички деца. Тя се сеща, че има да свърши куп неотложни неща – да събере охлювчетата си, да полее зеленчуковата си градина и да посрещне кралицата на всички водни кончета… Дядо ѝ търпеливо я следва във всички нейни приключения и благо я подканва да си ляга.
С тази красива история за неразрушимите връзки в семейството, природата, любовта, изкуството на търпението и ритуалите преди сън, децата ще се пренесат в страната на сънищата с наслада.

За писателката: Френската писателка Роксан Мари Галиез е отраснала с историите на родителите си за околосветски плавания и приключения. Самата тя години наред пътува като изследовател и телевизионен журналист. Притежава докторска степен по история на древните цивилизации и е завършила множество курсове за различни видове терапия и самоусъвършенстване. Автор е на около 50 произведения, които са превеждани по цял свят.

За илюстраторката: Вдъхновена от японската култура, френската художничка от лаоски произход Сенг Сун Ратанаван използва емблематични японски щампи и изображения: моделите на дрехите на Миюки и дядо ѝ, веещите се koinobori (традиционни шаранови вятърни чорапи), бенто кутията за зеленчуци на Миюки, облечената в пуловер котка мaneki-neko. За илюстраторката третият главен герой в книгите за Миюки е природата, с която малкото момиченце е в хармония. Образът на Миюки и нейната боб прическа са вдъхновени от дъщерята на илюстраторката, а дядото е заимстван от Мияги Сан от филма „The karate kid”.

Сенг Сун Ратанаван пленява мигновено с нежните си илюстрации в меки пастелни тонове. Човек би искал да се засели в нейните картини, в които е вечна пролет. Героите от илюстрациите й въплъщават сладостта на детството, плават върху оригами жерави, теглени от цветни хвърчила или скачат върху вишнев цвят. Откриваме с наслада силата на въображението, удоволствието да се наслаждаваме на настоящето, изкуството на търпението и важността да ценим съществата, които са ни скъпи.

Събитието ще се проведе съгласно противоепидемичните мерки по Заповед на министъра на здравеопазването. За участие или посещение са необходими: валидни документи за ваксинация / преболедуване или отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта изследване по метода на PCR или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта).Условията не се прилагат по отношение на лица до 18-годишна възраст.