Map Unavailable

Дата/час
21/02/2024
18:00 - 19:30

Място
НБУ В ЦЕНТЪРа
ул. „Георги С. Раковски“ 191 Б
София

Категория


Представяне на фотокнигата на Денислав Стойчев ,,Заедно за кратко: Милениали в България (2010 - 2016)“

В книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще бъде представена фотокнигата на Денислав Стойчев ,,Заедно за кратко: Милениали в България (2010 – 2016)“

Събитието е с модератор доц. д-р Йордан Ефтимов и участници Денислав Стойчев, Надежда Павлова, Никола Михов.
***
Денислав Стойчев: Натискахме се в посткомунистическата атмосфера на апартаментите си, а по-късно и в студентските общежития. Събирахме се край лагерни огньове, пожелавахме си „наздраве“ с пластмасовите чашки с евтин алкохол, плейлистите ни бяха с mp3-ки на Продиджи, дръм енд бейс и трип-хоп. Празнувахме рождени дни в любими барове, от които днес са останали само снимките и спомените. Случвахме се и в чалготеки из провинциалния град, сред лъскави капси, пайети, тежки погледи и още по-ентусиазираща цветна светлина.

2010-2016 са годините на късното съзряване на нашето Поколение Y – родените между края на 1980-те и средата на 1990-те години. Този период съвпадна с последните ми години в гимназията и със студентстването ми. Беше нежелан преход. Преход от осъзнато щастие, себеизграждане и ентусиазъм към години на тревожна неизвестност – какво бъдеще имахме в родината си. Тогава фотоапаратът стана един от органите на тялото ми и границите на личното пространство се размиха. Фотографията беше щит, пропуск и спасение.

„Заедно за кратко“ е личната ми моментна снимка на милениали от сърцето на Балканите през второто десетилетие на XXI век. Свидетелство от момент, в който ние бяхме между детството и зрелостта.