Loading Map....

Дата/час
18/10/2022
16:30 - 18:00

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на фразеологичен немско-български речник

Представяне на речник „Nicht auf den Mund gefallen: Phraseologisches Wӧrterbuch Deutsch-Bulgarisch”

Център за книгата и департамент „Чужди езици и култури“ отправят покана за представяне на речника „Nicht auf den Mund gefallen: Phraseologisches Wӧrterbuch Deutsch-Bulgarisch” с автори Диана Станчева и Клаус Дитер-Лудвиг в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Събитието е с модератор проф. Емилия Денчева (СУ „Климент Охридски“) и дискутанти проф. Мария Грозева и доц. д-р Диана Станчева (АУБ).

Настоящият речник съдържа около 4300 често употребявани немски фразеологизма и техните еквиваленти на български език. Някои от фразеологизмите са илюстрирани с черно-бели рисунки, създадени специално за речника от художниците Ишхан Нигохосян и Владимир Спасенков. Тези 72 рисунки илюстрират буквалното значение на един или на всички компоненти на фразеологизма, или цялостното значение на словосъчетанието и имат за цел да подпомогнат разбирането, усвояването и запаметяването на фразеологичните единици. Речникът може да бъде полезен на всички, които се интересуват от фразеологичния фонд на немския език и неговите еквиваленти на български.

Представянето е съпроводено от изложба на илюстрации, поместени в изданието.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

С медийната подкрепа на Аз чета.