Loading Map....

Дата/час
18/03/2020
19:00 - 21:00

Място
Галерия „Алма Матер“, СУ „Св. Климент Охридски“
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


ОТМЕНЕНО: Представяне на "Идеята за проза" на Джорджо Агамбен

Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм и Културният център на Софийски университет ви кани на представянето на книгата на Джорджо Агамбен „Идеята за проза“.

В разговора ще вземат най-дейно участие Петър Горанов (философ), Камелия Спасова (литературовед) Kamelia Spassova, Снежанка Михайлова (пърформанс артист) и, разбира се, Валентин Калинов (преводач на книгата, философ).

Модератор: Антоанета Колева (издател, редактор на книгата)
Специална роля в събитието: актрисата Юлиана Сайска
Скъп гост: Италианският културен институт.

На български език досега Джорджо Агамбен бе познат само с двата тома от легендарната си поредица „Homo sacer“, която навремето го издигна на върха на световната философия, а неговият стил на мислене и писане, трудно причислим към който и да било стандарт, мнозина започнаха да се опитват – неуспешно – да обясняват единствено с последователство на Мишел Фуко и Мартин Хайдегер.

Малката голяма книга „Идеята за проза“ рязко променя пейзажа, в които досега вписвахме Агамбен на родния ни език. Тя предлага есета – от миниатюрни до доста дълги, – а погледът към категориите, на които са посветени те, кара читателя да мисли, че май не е пропуснато нищо от важните неща, които някак очертават границите на „човешкото“.

Текстовете предлагат можество употреби за най-различни „прозаични“ цели от всекидневието на изучаването и изследването. Но заедно с това „Идеята за проза“ отвежда доста отвъд тази прозаична (в подобен смисъл) употреба. Какво е любовта, смъртта, славата, справедливостта, езикът, призванието… в ракурса на „проза“? И как предложеният тук от Агамбен разговор за тях е успял да отиде толкова далеч от очакваното? Какво е всъщност „проза“ във философския ли, литературния ли речник на Агамбен? И защо някои есета са подпомогнати визуално с нарочно оставени в анонимност изображения? Много са въпросите за формата, отделно от въпросите за съдържанието, които тази книга подбужда като с остен, а неведнъж – и въпроса дали формата и съдържанието всъщност са толкова различни реалности.

Най-съблазнителната страна на тази книга, която е и толкова присъща на философско-литературното писане на Агамбен черта, е фактът, че почти всеки текст застава пред нас преднамерено като загадка. „Идеята за проза“, тази любима на самия Агамбен книга, във висша степен прави това – съблазнява да отгатваш, а не просто да потребяваш текста като набор от удобни готови решения.
Събитието ще се състои в Театрална зала Алма Алтер / Ректорат на Софийски университет, бул. „Цар Освободител“ 15 (вход откъм булеварда), и разбира се, ще можете да се сдобиете с книгата с отстъпка от цената й.