Loading Map....

Дата/час
20/04/2022
17:00 - 18:30

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Представяне на „История на литературата на НРБ: Модели и практики“

 

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за представяне на научно издание „История на литературата на НРБ: Модели и практики“ със съставители Пламен Дойнов и Морис Фадел  в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. д-р Морис Фадел с дискутанти проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов д.н. и доц. д-р Йордан Ефтимов.

Сборникът събира материали от конференцията „Историята на литературата на НРБ: теория и методология“, състояла се в Нов български университет на 29 юни 2021 г. Първият му дял съдържа аналитични разкази за различни периодизационни и литературноисторически модели, в които се помества литературата на НРБ. Вторият дял представя структури, жанрове, форми и някои авторски имена, вплетени в базисни текстове и в историческия разказ за литературата от епохата на комунистическия режим. В специален трети дял са включени рефлексии върху конкретен изследователски опит – статии, рецензии и разговори за проекти и книги, които през последните години активно мислят теоретическите предизвикателства и методологическите перспективи пред изследванията за литературата и културата на НРБ. Така сборникът прави едновременно равносметка и задава хоризонти, към които могат да се ориентират бъдещи литературноисторически разкази.

***

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.