Loading Map....

Дата/час
17/11/2017
18:30 - 21:00

Място
Dada Cultural Bar
ул. "Георги Бенковски" 10
Sofia

Категория


Представяне на "Иваил цар" в София

Знаете ли, че десетилетия след смъртта на цар Ивайло, в различни части на България и на Византийската империя се появяват хора, представящи се за Лахана или за негови наследници? Какво по-добро доказателство от подобни „Лъжеивайловци“ за ярката следа, която тази личност оставя и за огромното значение на стореното от него във време, в което самата мисъл обикновен човек да се изкачи на трона, изглежда като смъртен грях?
Историята на този вдъхновяващ и загадъчен владетел разказва Стоян Николов-Торлака в книгата си „Иваил цар“.
С интерес очаквахме какво ще ни предложи писателят, след като ни показа колоритния Северозапад със своята трилогия („Северозападен романь“, „Автономията????“, „Май ше ни бъде…“). И той не ни разочарова. Добрите исторически романи са рядкост, но „Иваил цар“ определено е сред тях. Стъпил на историческите факти и разказал историята според авторовия прочит.
Как и защо цар Ивайло се е изкачил на трона? Какъв човек е бил той? Защо Иваил, а не Ивайло? Какъв е бил животът по нашите земи през Средновековието? Това са само част от интересните теми, провокирани от пътуването назад във времето на „Иваил цар“.
Заповядайте на разходка в миналото и вие