Loading Map....

Дата/час
09/02/2017
15:00 - 16:30

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Представяне на „Къщите говорят“ от Мариана Екимова-Мелнишка и Александър Геров

Център за книгата на НБУ представя „Къщите говорят“ от Мариана Екимова-Мелнишка и Александър Геров на 9 февруари 2017 г. от 15.00 ч. в книжарницата на корпус 1 в Нов български университет. Водещ на събитието ще бъде доц. д-р Соня Алексиева. 

Почти 300 авторски снимки на Александър Геров допълват по великолепен начин описанията на стотици къщи, разкриват красотата им и ги подреждат в паметта на градовете като картини на спомените. Посланието на „Къщите говорят“ е осмислено през призмата на съвременността, в диалог с отминалото време и поставя множество въпроси, отговор на които, за съжаление, и днешното време не дава…

„Представените житейски истории на десетки известни българи с техните професионални пътища и драми обогатяват първоначалното намерение на Мариана Екимова-Мелнишка да разкрие единствено съдбата на старите къщи. Личните посещения на градовете, обикалянето на домове-паметници, срещите с наследници или съвременници, познавали техните собственици, проучването из библиотеки и музеи – всичко това надгражда идеята на авторката само да покаже уникалните къщи като архитектурни образци или като знакови за българската история сгради“, казва доц. Алексиева. 

Мариана Екимова-Мелнишка е преводач, журналист и преподавател в НБУ по специализиран английски. Автор е на поредица пътеписи.

Доц. д-р Александър Н. Геров е математик-информатик, но с фотография се занимава още от ученик. Природата му е любима тема за снимки, а в сградите открива пейзажа на града.

Ако присъствате на представянето, може да се възползвате от 10% отстъпка при покупка.

С медийната подкрепа на Аз чета.