Loading Map....

Дата/час
30/10/2020 - 31/10/2020
18:30 - 20:00

Място
Фестивален и конгресен център
бул. Сливница 2
Варна

Категория


Представяне на книга и филм "Прегръдката на Амазония" с Филип Лхамсурен във Варна
Във ФКЦ, Зала 4 Пресцентър
Входът е безплатен – ще бъдат раздавани пропуски на влизане. Допускат се зрители до изчерпване на допустимата квота за залата. Молим да носите своите маски по време на прожекцията, която ще е с продължителност час и половина. По време на събитието ще имате възможност да закупите книгата и да получите автограф от Лхамсурен.
Събитието се осъществява със съдействието на верига книжарници Сиела.
***
Филип Лхамсурен живее, за да пътува. В биографията си на изследовател записва три големи експедиции, отвеждащи го в най-дивите територии на планетата. Първото му голямо пътуване е на изток към монголските му корени, след него прекосява десет хиляди километра до Памир, а през 2015 година се отправя към необятната Амазония. Преживял детските си години в бежански лагер и интернат, обучавал се в редиците на Френския чуждестранен легион, така неговият живот е белязан да странства сам и далеч от утъпканите пътища на света и да разказва за тях в книгите си „Душата на човека“ и „Забравените пътища“. Стилът му е жив, див, проницателен, а любовта към природата го води до прозрения, които съвременният човек има огромна нужда да осъзнае.
„Животът не изисква да бъдеш последователен, търпелив, стремителен; животът изисква да осъзнаваш последствията на всеки свой избор.“
„Амазонската джунгла буквално ме погълна. Стъпките, които оставях след себе си, изчезваха за секунди в гъстата растителност. В безбройните потоци откривах пределите на собствената си устойчивост. Под вечната сянка на дърветатa изпитвах неудържим страх и дълбока тъга, детско любопитство и опияняващо възхищение, срещах и лице в лице унищожаването на нашия свят.
Тази експедиция ми отне пет години, няколко пъти щях да загина в джунглата. Нараних любимите си хора, открих приятелства, опитаха се да ме убият, изживях всичко сам, но не бях самотен. В основата на всяко мое действие стоеше връзката с Природата. Връзка, която днес е в огромна опасност, защото човечеството не изпитва отговорност към земните си корени.”