Loading Map....

Дата/час
23/02/2017
18:30 - 20:00

Място
Ателие-книжарница „Къща за птици“
ул. Проф. Асен Златаров №22
София

Категория


Представяне на книгата "Борхес и другите - там"

В предговора към книгата проф. Георги Каприев пише: „Борхес и другите – там” (изд. „Изток-Запад) е третият роман на родения през 1971 г. отец Николай Петков (след „Стадионът на старата госпожа” – “Сиела”, 2012, “Кирил и Хипатия” – “Изток-Запад”, 2013). Той съхранява основните белези на неговото мислене и писане, но ги задълбочава и проявява по-ярко. Трябва да се каже, че това е най-зрелият и най-качественият му текст досега.

Отец Николай свързва в своя свят отсамното и отвъдното така, че цар Давид и Ленард Коен пеят една и съща песен, а „Розата” на Борхес някак естествено се вмества между двата догматика на пети глас: душата е на равно разстояние от този и онзи свят, където се прехвръква от живи към мъртви и обратно. Но с това не приравнява високото и ниското. Евхаристията и църквата са високото „тук”, светът пък е по-нисшето, но не низко” там”…

Книгата ще представят писателят Деян Енев и преподавателят по теория и философия на религията проф. Владимир Градев. Романът„Борхес и другите – там” е добър повод да поговорим в по-широк план за съвременните проявления на българската християнска проза.