Map Unavailable

Дата/час
14/03/2023
19:00 - 20:30

Място
Топлоцентрала, Южен парк
УПИ IX от кв. 1 на ъгъла на ул. "Петко Каравелов" и ул. „Емил Берсински“
София

Категория


Представяне на книгата „Едно възможно начало“ от Тодора Радева
На сцена-бар в Топлоцентрала ще бъде представен сборникът с разкази на Тодора Радева „Едно възможно начало“.
Премиерата ще започне с четири танцови интерпертации на откъси от текста по хореография на Цвета Дойчева в среда, създадена от визуалния артист Ева Вентова.
Вечерта ще продължи с разговор за книгата с участието на Тодора Радева, Биляна Курташева и Радослав Чичев.
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Творчески стипендии“.
–––––-
📘 За книгата:
След 18 години мълчание, Тодора Радева ни предлага нова доза от своята „прецизна, изящна, нюансирана, сложна в значенията си и едновременно внушаваща лекота проза“, както написа преди време Мирела Иванова.
Своеобразно продължение на сборника с разкази „Седем начина да увиеш сари около тялото“ (2005) – или може би оттласкване от него – новата колекция „Едно възможно начало“ заплита 18 истории за болките, травмите, лутанията и самотата на всеки от нас тук, днес. Някои от героите – Рая, Калоян, Иво, Нора – преминават от разказ в разказ и създават мрежа от сюжети, в които читателят има възможност да проследи състоянията им в нови ситуации. Поставени в нов контекст, дори познатите вече разкази зазвучават с още по-дълбока психологическа достоверност, придобиват нови пластове смисъл и подчертават онази пряма и сурова връзка с неврозите на днешното.
„Всеки разказ в тази книга ни отвежда право в сърцевината си, където тупти топлият зародиш на история, която вече е започнала и вероятно ще продължи. Героите се срещат и разделят из познати ни улици и площади; в домове, които и ние сме обитавали един ден или цяла вечност; в градове, някога наши; в тела, чиято болка продължава да ни държи будни, заедно, дори когато сме сами. Приятелство, любов, самота, непринадлежност, копнеж за близост, загуба… Тодора Радева пише на език, който незабелязано влиза в живота ни и разказва нашите истории. И така отнема частица от несподелимостта им.“ (Надежда Радулова)
Редактор на книгата е Биляна Курташева. Корица: Албена Лимони
–––––
За авторката:
Тодора Радева е културен мениджър и писател. Завършва Културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на сборника с разкази „Седем начина да увиеш сари около тялото“, който печели националната награда за дебют „Южна пролет“ (2005). Книгата е представяна на различни литературни фестивали в Созопол, Виена, Кикинда, Белград, Лайпциг, Франкфурт, Дармщат, Хайлдербег и е издадена на немски език през 2015 г.
Тодора е създател на фондация „Прочети София“, реализирала проектите „Литературни срещи“„ Скритите букви“ и „Литературни маршрути“. Програмен директор на „Софийския международен литературен фестивал“ от 2013-та до 2020 г.
–––-
🧑🏽‍🤝‍🧑🏻 За участниците:
Цвета Дойчева e едно от водещите имена на българския съвременен танц през последните години, създател на движенческа лаборатория „Ход“.
Ева Вентова е многократно отличавана за работата си по оформлението на сцени за театър, костюми, изложбен дизайн, временни намеси в нестандартни пространства, инсталации, детайлно оформени „фонове“ за реклами.
Биляна Курташева е доктор по теория и история на литературата, доцент в Нов български университет. Награждаван автор на две литературно-критически книги. Биляна Курташева е съосновател и редактор на независимото списание за литература „Витамин Б“, а от 2000 г. е главен редактор на „Следва“, списание за университетска култура и хуманитаристика, издавано от Нов български университет.
Радослав Чичев е радиожурналист, водещ на предаванията „Аларма“ и „Гласът на времето” по програма „Христо Ботев“ на БНР. Автор е на четири стихосбирки, като „От прашинката на деня“ е отличена с бронзов „Пегас“ на „Южна пролет“ в Хасково през 2012 г