Loading Map....

Дата/час
25/01/2023
18:00 - 19:30

Място
Книжарницата на корпус 1, НБУ
ул. "Монтевидео" № 21
София

Категория


Представяне на книгата „Философските тайни на Хари Потър“ от Лидия Денкова

В книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще се проведе представяне на второ и допълнено издание на книгата „Философските тайни на Хари Потър: Опит върху философията на приказното“ от Лидия Денкова.

Събитието е с водеща проф. д-р Лидия Денкова и дискутант проф. д-р Димитър Вацов.

„Философските тайни на Хари Потър. Опит върху философията на приказното“ е второ издание на български език, допълнено с наблюдения върху всички седем книги на поредицата и някои от техните екранизации за последните повече от двайсет години. Единайсетте философски тайни взимат повод от „Хари Потър“, за да разширят хоризонта и открият по-общата причина за вечното очарование на приказното и фантастичните истории. Ще говорим за Мъгъли и магьосници, за Смесването на двата свята, за Малкия голям герой, Свободния избор, Желанията и щастието, за Философския камък на приятелството, Двете лица на злото, Странните часовници и Времето, Логиката на измислицата, Как да останем на единайсет. А книжарницата на НБУ в Центъра ще се превърне в Нужната стая на тайните, където пазим най-важното, защото, ако вярваме на старите философи, всичко „изхожда от собствените ни дълбини“.

Книгата не е критичен анализ и наистина е повече Опит да се изтъкнат неща, за които става дума в училището, в университета и извън тях, изобщо за онова, което е накарало древните римляни да забележат: „Учим не за училището, а за живота“. А животът продължава да се нуждае от големи разкази и обратно омагьосване.