Map Unavailable

Дата/час
28/10/2022
18:00 - 19:30

Място
НБУ В ЦЕНТЪРа
ул. „Георги С. Раковски“ 191 Б
София

Категория


Представяне на книгата "Музиката е...": Музика в книга

НБУ в ЦЕНТЪРа и фондация „Културни перспективи“ имат удоволствието да Ви поканят на представянето на музикалната книга „Музиката е…“ – четвъртия интердисциплинарен проект, част от концепцията „Музика в книга“ на Фондацията.

Изданието съчетава в себе си авторско съдържание на текст, илюстрации и музикални миниатюри. Поезията е вдъхновена от темите по теория на музиката, като представя музикалните елементи в стихотворна форма и ги прави образни и достъпни за деца, както и вдъхновява занимания по ранно музикално развитие. Римите са на Донка Райчева, илюстрациите на Чел Дарне, а музиката на Василена Серафимова. Това не е просто книга, а една покана да четем, да забелязваме, да чуваме, чувстваме и играем, да мечтаем и да се стремим да докосваме небесата!

Водещи са Ина Кънчева, Василена Серафимова (изпълнения на маримба) и Донка Райчева (автор).

Ина Кънчева и Василена Серафимова, фондация „Културни перспективи“: Вярваме, че музиката е висша абстракция и храни духовността ни, докосвайки най-фините струни на човешката душа. Трябва да подтикваме децата ни да се занимават с нея, дори да не станат музиканти, за да развиват рефлекси и сетивност към живота!

Донка Райчева е музикален педагог с дългогодишна практика, специалист по солфеж и теория на музикалните елементи. Завършва Националното музикално училище „Панайот Пипков“ – Плевен със специалност пиано, след това Теоретичния факултет на Музикалната академия – София. В продължение на 30 години Донка Райчева работи като учител по солфеж и теория на музикалните елементи в музикалното училище в Плевен. Премества се със семейството си в София, където преподава музика в 27-о СОУ „Акад. Георги Караславов“. Три години е хоноруван преподавател в Нов български университет и седем в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Автор е на няколко учебни помагала.

Чел Дарне е родена в Баньолес през 1980 г. Завършва изкуство и дизайн със специалност илюстрация в Escola Massana de Barcelona – UAB. Заключителния си проект прави в École des Arts Décoratifs de Strasbourg (2003 г.). През 2005 г. заедно с Жоан Гомес основава студиото за дизайн и илюстрации Canseixanta. Илюстрира множество детски и младежки истории за редица издателства. Сътрудничи с TV3 в предаването „Una mà de contes“ с историята „La Granota assedegada“, както и на няколко списания: Cavall Fort, BarçaKids и др. Получава Първа награда в Националния институт за младежка илюстрация (INJUVE-2003), Втора награда в календара Raima в Барселона (2000 г.) и финалист в конкурса Raima Illustration Award (2014). Участва в различни изложби, между които: Fira Internacional de Portugal, Ilustrarte 2003; на Fiera Internacionale del Libro per ragazzi Bologna 2004, l’Exposició a Otani Memorial Art Museum, Nishinomiya City (Япония, 2004), на Biennal d’Il-lustració de Bratislava (2007) и др. В момента тя е част от екипа, който създава игрите за компанията Londji.

Родена в семейство на музиканти, Василена Серафимова е първият български перкусионист, на когото е присъдена Първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия и Втора награда на 56-ия международен музикален конкурс ARD в Мюнхен. На международния конкурс „Музиката и земята“ е удостоена с Голямата награда като солист, както и Първа награда като член на перкусионен ансамбъл „Акцент“, създаден от родителите ѝ Августина и Симеон Серафимови. През 2014 г. Василена прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано), е първият изпълнител на маримбa в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique Classique. Често е лектор на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, Азия. Василена е артист на Adams Musical Instruments и Vibrawell mallets.

Фондация „Културни перспективи“ е създадена през 2012 г. с учредител, председател и артистичен директор оперната певица Ина Кънчева. Фондацията създава и реализира проекти във всички области на културата и изкуството. Проектите целят да дадат шанс за развитие на млади таланти от различни области на изкуството, както и да реализират новаторски формати – музикални книги, фестивал, пърформанси, смесващи по необичаен начин различни артисти и сфери на изкуството. Фондацията има своята платформа КУЛТУРАМА, която свързва артистични таланти и им дава поле за изява. Прави възможна връзката между младите в изкуството и хора с опит, като едновременно с това дава възможност на бизнеса да бъде активен участник и меценат в развитието на младите таланти. Средствата от продажбата на издадените книги Фондацията реинвестира в проекта си Национална стипендия „С усилия към звездите“ за млади български артисти в пет области на изкуството.